Korszakalkotó felújítások a csömödéri C50-eseken

iho   ·   2017.12.16. 12:00
00kicsi

A Lenti–Csömödér–Kistolmács vonalon tíz C50-es teljesít szolgálatot, a kisvasutak eme népszerű igáslovainak felújítása 2013-ban kezdődött. Az eredetileg Csepel motoros gépek teljes remotorizáción és hajtáskorszerűsítésen estek át, a Cummins QSB 4,5 típusú motorok mellé az Allison folyamatos erőátviteli technológiáját és 3000 SP típusú automata váltóját szerelték be.

Az egyik átépített C50-es (fotók: Allison Transmission)

Teljesen átépítették a mozdonyok vezérlését is: az új, LCD monitoros kijelzők a hajtáslánc működési adatainak megjelenítése mellett az adatcserét is felügyelik a hagyományos elektromos rendszer és a CAN hálózat között.

A 2013-ban beépített első Allison hajtásláncot kétszáz órás tesztüzemnek vetették alá, majd a kirándulószezon kezdetéig tehervonatok élén bizonyíthatott a felújított mozdony. Ezek után (és a szükséges átalakítások elvégzését követően) állt a személyvonatok élére, ahol napjainkig megbízhatóan teljesít.

Megújult a vezérállás pultja is

A Zalaerdő Zrt. már az első mozdony tesztüzeme alatt megrendelte az Allison automata váltós átépítést a második, majd a harmadik mozdony részére is. Mivel időközben a gyártó bevezette a FuelSense üzemanyag-megtakarító technológiát, a két további gépet már ezzel együtt rendelték meg. Mindhárom új mozdony ötödik generációs vezérléssel működik, amelynek EcoCal eleme automatikusan alacsonyabb váltási pontokat ad. Megbízhatóan üzemel a dinamikus terhelésérzékelési funkció is, amely váltási pontjaival a terhelési viszonyokhoz és a pálya dőlésszögéhez is alkalmazkodik.

Biztonságos üzem akár hatvantonnás szerelvénnyel is

Ezek az új funkciók és a hajtáslánc új elemei finom indulást tesznek lehetővé akár hatvantonnás tömeggel is, a megszakítás nélküli váltás folyamatos erőátvitelt ad a kerekekre, a szerelvény egyenletesen gyorsíthat akár meredek domboldalakon is, lassításkor pedig hatékony motorfékkel üzemel – olvastuk az Allison Transmission sajtóközleményében.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek