Kötelező blokkolásgátló a motorokon

iho/biztos út   ·   2012.11.20. 13:09
A jogszabályt, amely 2016-ban lépne életbe, még a tagállamok szakminisztériumainak is el kell fogadni, de ez – az EP és a tanács képviselői közötti megállapodás miatt – csak formalitás lesz. Az Európai Bizottság még 2010-ben tett javaslatot az ABS kötelező alkalmazására, eddig ezt csak a nagy teljesítményű, drága túramotorokba építették be, a többinél komoly felárral, külön szerelték fel. A 125 köbcentiméternél kisebb motorokra, robogókra ABS és CBS (kombinált fékrendszer) egyaránt felszerelhető. Az Európai Bizottság szerint ez az intézkedés tíz év alatt mintegy ötezer ember életét mentheti meg – írja a Világgazdaság.

Kapcsolódó hírek

Nagyvasút Vasút

Elhárulhatnak az akadályok az uniós hosszútehervonat-projekt megvalósulása elől

iho/vasút   ·   2024.03.05. 12:00

Az Európai Parlament TRAN bizottsága egyhangúan jóváhagyta az uniós vasúti infrastruktúra kapacitásának optimalizálását sürgető javaslatot. A terv több árut juttat a vonatokra – ez a Green Deal kulcsfontosságú eleme – a kiterhelt vasúthálózaton jelentkező problémák felszámolásának és a tehervonatok útvonalának szisztematikusabb tervezésének az igényével. A helyzet azonban ennél jóval bonyolultabb.

Nagyvasút Vasút Ellátási lánc Szállítmányozás Közút Haszonjármű

Döbbenet a vasút alágazatban: fordított modális váltást okozhat az EP-bizottság döntése

iho.hu   ·   2024.02.15. 13:15

Az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottsága képviselői szerdán huszonhat igen szavazattal, tizenegy ellenében és egy tartózkodás mellett fogadták el az előterjesztést a közúti fuvarozás súly- és méretszabályainak – felfogásukban az áruszállítás környezetbarátabbá tételét célzó – felülvizsgálatáról.