Közjáték a Krímben: orosz lézer, ukrán felderítő

iho   ·   2014.03.10. 10:00
lezer_cim

A videomegosztók egyikén bukkant fel ez az érdekes képsor, amelyet a The Aviationist portál is közöl: egy ukrán felderítő kamerázza a Putyin szerint nem létező ukrajnai orosz csapatokat a Krím északi részén, miközben a gépet egy orosz katona próbálja bemérni vagy megvakítani.

A gép egyébként a Magyarországon is jól ismert osztrák kétmotoros Diamond DA–42-es, ez a szép vonalú, négyszemélyes, dízelmeghajtású, többnyire polgári üzemeltetésű légcsavaros, amelynek azonban a bécsújhelyi gyárban készülnek felderítő változatai is az orr-rész alá épített kamerarendszerrel, amely ezt a jelenetet is rögzítette. Ilyen gépeket rendeltek az angolok is, de szolgál belőle Thaiföldön és két afrikai országban is néhány. Előnye, hogy az üzemeltetése relatíve olcsó, a gép csendes és rendkívül hosszú időn át képes a levegőben maradni.

Egy a britek által használt DA-42-es, orra alatt a felderítő berendezésekkel

Az ukrán határőrség három ilyen gépet vásárolt határellenőrzésre, az egyik évekkel ezelőtt lezuhant, de a jelek szerint egy vagy kettő most is aktív. Ami az orosz katonát illeti, nem valamiféle játéklézert használ, hanem nagyon is katonai eszközt emel a szeméhez: a lézer szolgálhat valamely tárgy távolságának a meghatározására, de lehet célmegjelelő funkciója is...

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek