Közlekedik a székesfőváros

Kemsei Zoltán   ·   2014.11.14. 16:15
00kicsi

Ez a mottó vezérelte Legát Tibort és Zsigmond Gábort, hogy a Közlekedik a főváros című könyvüknek megírják az előzményét, az első világháborútól a Beszkárt megszűnéséig, 1949-ig terjedő időszakot felölelve.

A könyv sajtóbemutatóján balról Winkler Róbert moderátor, Tamás Miklós (szerkesztő, fortepan.hu), Zsigmond Gábor társszerző (a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum vezetője) és Legát Tibor társszerző<br>(a szerző felvételei)

A könyv illusztrálásában a mára már komoly hírnévnek örvendő fortepan.hu weboldal szerkesztői segédkeztek, több, eddig csak a honlapról ismert kép először jelent meg nyomtatásban. Ez a korszak, a „boldog békeidők” végétől az ötvenes évek diktatúrájának hajnaláig igen kevéssé feldolgozott a közlekedéstörténetben, korabeli dokumentumokból, újságcikkekből, hivatalos iratokból származó idézetek segítik a korszak eseményeinek finom árnyalását.

Eufóriától eufóriáig tartott a tárgyalt, harmincöt éves korszak: 1914-ben a háború kitörését éljenezték, az egyik utolsó idézet a trolibuszvezetők Sztálinhoz intézett köszönetnyilvánítása. A két időpont között válságtól válságig egyensúlyozott az ország, a főváros, és vele együtt a budapesti tömegközlekedés is.

Legát Tibor társszerző dedikál

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről,ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek