Közösségi közlekedési koncepció készül Pécsen

MTI/iho   ·   2020.10.12. 18:25
pecsivolvok00

A jövőben megnyíló európai uniós és kormányzati pályázati kiírásokon való hatékony szereplés érdekében.

Európai uniós forrásokból, valamint a magyar kormány támogatásával lehetőség nyílik a települések közösségi közlekedésének fejlesztésére. Ezért sem tétlenkedik Pécs: a város 183 dízel- és 10 elektromos meghajtású buszt számláló flottájának túlnyomó része négy-öt éven belül cserére szorul, ezért fontos, hogy mielőbb elkészítse terveit a városvezetés. A pécsi önkormányzat szeretne minél sikeresebben pályázni a következő időszak – egyebek mellett buszcseréket is szolgáló – forrásaira, ezért átfogó közösségi közlekedési koncepció készül.

(illusztrációk: MTI)

A tervezést adatbázis felépítésével indítják el, ennek érdekében tizenöt pécsi buszon már elkezdtek felszerelni az utasszámlálást szolgáló okoskamerákat. A későbbiekben ezek segítségével minden járatra vonatkozóan adatokat szereznek majd. Emellett kilencezer pécsit is megkérdeznek arról, hogy milyen feltételek mellett, milyen módokon élne a közösségi közlekedés fejlesztéseivel – beleértve a buszok mellett a közösségi célú kerékpárokat, robogókat, járműmegosztó lehetőségeket is.

Tavaszra elkészülhet a társadalmi párbeszéden alapuló, egyetemi szakértők segítségével kialakított koncepció, így a város megalapozott tervekkel indulhat a kínálkozó forrásokért az Európai Uniónál és a kormányzati kezdeményezéssel megvalósuló zöldbusz-programban.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek