Kurd gondok gyötrik a perzsa vonatot

iho   ·   2015.09.04. 18:45
00kicsi

Sikeres volt a Golden Eagle Danube Express eddigi két útja Iránba, a harmadik vonat már telt házzal indul. A nemzetközi helyzet azonban – a megszokott közhellyel élve – fokozódik, békétlenkednek a kurdok a török–iráni határ közelében, több támadást is intéztek a vasúti pálya ellen, a közelmúltban egy tehervonat háromfős személyzete is megsérült. A török kormány elrendelte a határzárat, arrafelé senki, se ki, se be.

A Jewels of Persia luxusvonat az utasait ezért a legközelebbi elérhető repülőtér környékéig, a törökországi Kayseriig szállítja csupán, onnan az egyik csapat a kelet-iráni Mashadig repül, az utasok másik részének transzferjéről még folynak az egyeztetések. Egy biztos: senkinek semmilyen, előre befizetett prorgamja nem marad el.

Kadocsa Gyula Kispesten fotózta az első Jewels of Persia különvonatot

Iránban az utasok két csapata vonaton, repülőn, buszon, egymástól függetlenül járja végig a helyszíneket. Komoly nehézséget okozott azonban a megfelelő színvonalú vasúti szerelvény kiválasztása. Szó volt egy tengelyátszerelt kocsikból álló orosz szerelvény áthozatalára, ám a klasszikus „batár” vagonok az iráni űrszelvénybe (alagutakban főleg) nem férnek be, így egy, némileg alacsonyabb komfortú perzsa különvonat fogja szállítani az utasokat.

Megkérdeztük Schvéd Norbertet, a MÁV Nosztalgia Kft. ügyvezető igazgatóját, hogy így rentábilis tud-e lenni egyáltalán ez az utazás, nem fordult-e meg a szervezők fejében az út lemondása. A plusz költségek (repülőút, iráni különvonat) mintegy háromszázezer eurós veszteséget okoznak a fővállalkozónak, ám az útlemondás komolyabb presztízsveszteséggel is járna, ezért mindenképp el akarták indítani a vonatot. Az alvállalkozó, a szerelvényt, személyzetet adó MÁV Nosztalgia a maga részéről nullszaldóra számít.

Az utolsó pillanatban változott a budapesti indulási helyszín is. A menekültáradat miatt jobbnak látták a szervezők a vonatot nem a Nyugati pályaudvarról, hanem a Magyar Vasúttörténeti Parkból indítani.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek