Látogatható az Apollók indítóállása

iho/repülés   ·   2012.07.24. 12:35

Nyitva áll a nagyközönség előtt a legendás Launch Pad 39A névre keresztelt indítóállás, amiről az Apollo–11 is indult 1969-ben. Az óriási állványzatról 1967 óta összesen 92 rakétaindítást hajtottak végre, az utolsót 2011 júliusában. Azóta az állványzat kihasználatlanul áll – olvasható az Index cikkében.

A tervek szerint az indítóállványhoz buszos kirándulásokat fognak szervezni, naponta kettőt, amiért 19-25 dollárt kell majd fizetni a látogatóknak. Cserébe bejárhatják az indítóállás legfontosabb helyszíneit, akár az űrhajósok útvonalát is.

Bill Moore, a Kennedy Űrközpont látogatóközpontjának illetékese szerint ezzel nagyon ritka lehetőséget kapnak az emberek. A körutak részeként a látogatók az Atlantis űrsiklót is megtekinthetik majd, amit szintén a Kennedy Űrközpontban állítanak majd ki – írja a Fox News.

Az LP 39A az egyike volt annak két indítókomplexumnak, amit a NASA a hatvanas években építtetett, hogy legyen honnan elindítani a Holdra készülő Apollo program rakétáit, a Saturn–V-ösöket. A hatvanas évek végén, hetvenes évek elején összesen 12 Saturn–V rakétát indítottak az állásból, majd innen stratolt a Skylab űrállomás is.

Később a komplexumot űrrepülőgépek indítására használták, ebből összesen nyolcvan startolt a 39A padról. Az eredeti tervek szerint az új generációs űrsiklók is innen indultak volna, azonban az ezek megvalósítását megcélzó Constellation programot időközben az elnök törölte. A kilövőállás testvére, az LP 39B utoljára 2009 októberében indított rakétát az űrbe, azóta azt sem használják, felépítményeit el is bontották.

A Kennedy Űrközpont legtöbbet használt indítóasztalához, az 52 emeletes állványzathoz hozzátartozott a kilövést irányító központ, valamint a rakéták összeállítására szolgáló gigantikus épület, a VAB is. A 160 méter magas csarnokban összeszerelt rakéták egy mobil indítóállványra kerültek, amit aztán egy lánctalpas szállítójármű vitt el az onnan öt és fél kilométerre lévő kilövőálláshoz.

Kapcsolódó hírek

Repülés Katonai repülés

Elment az utolsó Puma is

MTI/iho   ·   2021.01.24. 09:10

Végső búcsút vettek szombaton Budapesten a 97 esztendős korában, december 30-án elhunyt Frankó Endre nyugállományú főhadnagytól, aki a legendás 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztály utolsó, harcban is bevetett pilótája volt.