Leállt a balatoni komp

iho/hajózás   ·   2012.02.09. 17:30

Február 7-től nem járnak a balatoni kompok, a közlekedés leállítását az üzemeltető Balatoni Hajózási Zrt. a kedvezőtlen időjárási körülményekkel magyarázza. Amint képünkön is látszik, a járművek már csak egy szűk jégmentes vonalon tudtak közlekedni. A 296 lóerős motorokkal szerelt 337 tonna vízkiszorítású kompok valószínűleg még továbbra is tudtak volna utat törni maguknak, hiszen kedden még két, egyenként 2,7 tonnás terepjáró alatt is beszakadt a tó jege. A pihenő idejére lekötött kompok mellett egy körülbelül egy méter széles tágulási csatornát is kialakítanak a hajósok, hogy a jég tágulása ne roppantsa össze a hajókat.

Tihanyrév felé menet a Baross Gábor kompról így látszik a Balaton

A leállás feltehetőleg nem okoz pénzügyi veszteséget a cégnek, hiszen ilyenkor rendszerint olyan kicsi a forgalom, hogy a jegyárakból aligha lehet fedezni az üzemeltetés költségeit.

Kapcsolódó hírek

Vasút Repülés Hajózás Nagyvasút Légiközlekedés Belvíz

Brüsszel döntött: 2040-ig el kell készülnie a Budapest–Bukarest NSV-nek

iho.hu   ·   2024.06.17. 11:45

Jóváhagyták a TEN-T transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztésére vonatkozó új uniós rendeletet, benne a magyar és a román főváros közötti nagy sebességű vasút megépítésére vonatkozó passzust. A döntés végleges, a hálózatot három lépésben fejlesztik tökélyre, a végső határidő 2050.