Legalább olvasni tudtak...

iho/repülés   ·   2019.01.03. 11:15
pakisztani_pilotak0

A meglehetősen kínos – és az indiai sajtóban érthető módon a lehető legnagyobb nyilvánosságot kapott – esetre Pakisztánban derült fény. A folyamatos pénzügyi és egyéb problémákkal küszködő állami kézben lévő nemzeti légitársaság, a Pakistan International Airlines (PIA) hajózóállományát világították át, miután korábban már számos esetben buktak le pilótái hamisított dokumentumok miatt.

A most nyilvánosságra került információk szerint a pakisztáni Legfelsőbb Bíróság Saqiub Nisrar főbíró vezette háromtagú tanácsának az ázsiai ország légügyi hatósága (PCAA) kénytelen volt azt jelenteni: a légitársaság több mint ötven munkavállalóját bocsátotta el, vagy függesztette fel a munkaviszonyát, mert nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani iskolai végzettségüket vagy éppen az erről szóló dokumentumok hiányoztak, esetleg hamisnak bizonyultak. A PCAA mind a 498 pilóta teljes oktatási dokumentációját ellenőrzését elvégzi. Mint kiderült, a PIA hét pilótának az egyetemi diplomája hamisított, s közülük öten még az általános iskolát sem fejezték be – ez pedig azt jelenti, hogy nemhogy utasszállító repülőgépet, de még egy autóbuszt sem vezethetnének. A légiutaskísérők között húsz olyan személyt találtak, akik semmilyen iskolai végzettséggel nem rendelkeznek.

December elején a PIA még azt jelezte a bírói tanácsnak, hogy legalább 12 pilótája és 73 légiutas kísérője rendelkezik a végzettségükről szóló, hamisított bizonyítványokkal.

Ez az eredmény annak fényében különösen aggasztó, hogy a PCAA jelentésében kiemelte: az ország oktatási intézményei igen kevés hajlandóságot mutattak az együttműködésre. Jelenleg 4321 alkalmazott ellenőrzése fejeződött be, és további 402 még folyamatban van.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek