Légibotrány Oroszországban: pilóták hamis jogosítással

iho   ·   2014.01.17. 10:00
Rossiya_Tupolev_Tu-154M_cim
Az orosz felsővezetést, így a Vlagyimir Putyin elnököt is szállító repülőgépflotta pilótái közül is többen törvénytelenül jutottak szakszolgálati engedélyükhöz, írja a Life News orosz portálra hivatkozva a The Aviationist.

A Rosszija, az orosz állami VIP-vállalat hetven pilótát foglalkoztat, a bázisa Vnukovón van, és felelős mind az elnök, mind a miniszterelnök, a külügyminiszter, a parlament elnökei és hasonló magas rangú személyek utaztatásáért. A flotta húsz gépből áll, köztük Il–96-300-as és Tu–154-es utasszállítók, valamint Mi–8-as helikopterek, sőt, néhány Airbus és Falcon is a géppark része.

Az orosz repülési hatóság összesen nyolc pilótát függesztett fel, köztük a Rosszija, az Aeroflot és az UTAir repülőgép-vezetőit is. Valamennyien a Krilja Nyevi kiképzőközpontban végeztek, és a gyanús szakszolgálati engedélyek közül hetet már bizonyítottan hamisnak találtak a hatóságiak.

Ugyancsak kétségek merültek fel a cikk szerint magának a szövetségi légiközlekedési ügynökségnek, vagyis a hatóságnak úgymond elnéző magatartása miatt olyan esetekben, amikor exnavigátorok, sőt, egy férfi légiutas-kísérő is beült a pilótaülésbe anélkül, hogy valaha is kiképzést kaptak volna repülőgépek vezetésére.

A vizsgálódás a Tatarstan Boeing 737-500-asának kazanyi katasztrófája kapcsán indult. A hatóságok szerint ugyanis a szerencsétlenül járt gép pilótáinak egyike egy nem a törvények szerint működő kiképzőközpontban szerezte a jogosítását, a központot azóta be is zárták.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.