Légiveszély, Közlekedési Múzeum!

Kemsei Zoltán   ·   2014.09.19. 16:15
00kicsi

A ma a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumnak otthont adó épületet 1944. július 2-án érte az első bombatalálat, de a gyűjtemény többsége a szeptember 17-én bekövetkezett amerikai légitámadás következtében sérült és semmisült meg. Elpusztult néhány tárgy kivételével a hajózási és a repülési kiállítás, megsemmisült vagy súlyosan sérült a világhírű 1:5 léptékű vasúti modellgyűjtemény háromnegyede. Az épületben mintegy harminc százalékos kár keletkezett, akkori értéken 8–10 millió pengőre becsülték a mértékét.

Légiriadó!<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(a szerző felvételei)

A pusztításhoz még hozzájárult, hogy az épület tetejét csak 1946-ban állították helyre, de a romeltakarítás és a háború utáni kaotikus helyzet következtében további értékes kiállítási darabok semmisültek meg. A helyreállítás csak jóval később kezdődhetett meg: 1959-ben a félig romos épületben tartottak A Közlekedési Múzeumért néven kiállítást, az első látogatókat csak 1966. április 2-án fogadhatta a megújult gyűjtemény. A most megnyílt és előreláthatólag az év végéig látható kiállításon eredeti és a háborút túlélt dokumentumok, kiállítási tárgyak maradványai láthatók.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek