Lengyelország kijuthat a Balti-tengerre a Visztula-turzásról orosz ellenőrzés nélkül

MTI/iho   ·   2022.09.17. 17:35
00_turzas_atvagva

Megnyitották az észak-lengyelországi városokat a Balti-tengertől elválasztó Visztula-turzáson vágott csatornát, a stratégiainak minősített beruházás orosz ellenőrzés nélkül hajózható útvonalat nyit a kelet-lengyelországi térségnek.

A csatorna mintegy száz kilométerrel rövidíti meg az utat a Balti-tenger és a Visztula-turzástól délre elterülő Visztula-öböl partján fekvő települések között. A mintegy 96 kilométer hosszú turzás Gdańsktól az Oroszországhoz tartozó exklávéig, a Kalinyingrádi területig nyúlik.

Az átadási ünnepséget nem véletlenül időzítették mára: 1939-ben, a második világháborúban a Szovjetunió szeptember 17-én támadta meg Lengyelországot. A Visztula-öblöt eddig nem lehetett megközelíteni orosz hajózási engedély nélkül. Elblag kikötőjét csak az orosz Baltyijszknál lévő keskeny szoroson át, vagyis a kalinyingrádi orosz felségvizeken keresztül lehetett megközelíteni.

A Visztula-turzás földnyelvét átvágó csatorna megépítése a XV. század óta többször is felvetődött, a terveknek általában geopolitikai hátterük volt. Többek között Báthory István erdélyi fejedelem is mérlegelte az építkezést, hogy hátrányos helyzetbe hozza a vele szembeszegülő Gdansk szabadvárosát. A csatornát végül 2019-ben kezdték el megépíteni, a beruházásról szóló 2017-es törvény Lengyelország, valamint az Európai Unió keleti területeinek „új geopolitikai helyzetére” is hivatkozott, Ukrajna 2014-es orosz megtámadására utalva.

A 992 millió zlotyt (85,2 milliárd forint) érő beruházás keretében a Visztula-turzáson egy 1,3 kilométer hosszú és 5 méter mély zsilipes csatornát létesítettek, amin már vasárnaptól közlekedhetnek a hajók. Jövőre még tovább mélyítik a hajózható utat a Visztula-öblön, valamint korszerűsítik az elblagi kikötőhöz vezető Elblag folyó infrastruktúráját. Az összesen több mint 1,9 milliárd złotys (163,2 milliárd forintos) beruházás ezt követően a 4,5 méter merülésű tengeri hajók számára is használható lesz mintegy 23 kilométer hosszú útvonalon.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek