Lézerfegyver az amerikai haditengerészetnél

MTI   ·   2013.04.09. 17:21

A fegyver a Pentagon szerint bizonyítottan képes pilóta nélküli robotrepülőgépek és gyors mozgású kisebb motorcsónakok megsemmisítésére.

A lézerfegyver az első hivatalos becslések szerint 31 millió dollárba kerül. Matthew Klunder ellentengernagy, a haditengerészet kutatási parancsnoka hétfőn bejelentette, hogy "a szilárdtest-lézer olyan nagy lépés a modern hadviselésnek az irányított energiával való forradalmasítása terén, mint amilyen a puskapor volt a kések és a kardok korában".

A tengernagy szerint a fegyver rendszerbe állítása nagy megtakarítást jelent majd a haditengerészet számára, mert egy lövés legfeljebb 1 dollárba kerül.

A lézerfegyver rendszerbe állítása nem igényli "különleges platformok" megépítését. Alkalmazásának korlátja viszont, hogy az csak "egyenes vonalú láthatóság" esetén vethető be, vagyis nem alkalmas a fedésben lévő vagy a horizonton túl lévő célpontok megsemmisítésére.

A rossz időjárási körülmények is akadályozhatják a lézerfegyver bevetését - igaz, ezek több hagyományos fegyver alkalmazásának esetében is nehézségeket okoznak.

Kapcsolódó hírek