Lezuhant egy orosz kétéltű repülőgép

iho/repülés   ·   2012.10.14. 08:01
be-12to_cim

A személyzet három tagja meghalt, a negyedik megsebesült, amikor lezuhant egy az orosz Fekete-tengeri Flottához tartozó amfíbia. A kéthajtóműves, vízre és szárazföldi pályára is leszállni képes Berijev B-12-es az ukrajnai Kacha repülőtéren szenvedett balesetet, Szevasztopoltól északra 50 kilométernyire.

Az orosz védelmi tárca szóvivője szerint a gép fedélzetén nem voltak fegyverek, a baleset oka első feltételezések szerint hajtóműprobléma lehetett. A Be-12-es leszállás közben, a pálya küszöbétől nem messze váratlanul balra bedőlt és lezuhant – közölte a szóvivő.

A Be-12-es a hatvanas évek eleje óta áll hadrendben az orosz haditenderészetnél. A Fekete-tengeri Flotta kötelékében egy vegyes alakulatnál kilenc ilyen gép szolgál, a szerencsétlenül járt gép több mint 30 éve repül – idéz az Aviation News szakmai forrásokat.

A Be-12-es „Csajka”, azaz Sirály kéthajtóműves, légcsavaros-gázturbinás repülőgép, amelyet tengeralattjárók elleni hadviselésre, illetve tengeri kutató-mentő feladatokra, későbbiekben egy általakított változatával tűzoltásra is alkalmaztak.

Kapcsolódó hírek