Lezuhant egy Szu–24-es Oroszországban

MTI   ·   2011.10.20. 09:23

Lezuhant egy Szuhoj–24 típusú vadászbombázó csütörtök reggel az orosz Távol-Keleten, a két pilóta életét vesztette – közölte az orosz légierő illetékese. Vlagyimir Drik ezredes elmondta, a gép leszállás közben csapódott a talajnak az amuri területen, majd lángba borult. A baleset okát vizsgálják.

A Szu–24-est a hatvanas években fejlesztették ki. A kétüléses, két hajtóműves, változtatható szárnynyilazású, szuperszonikus vadászbombázó a hetvenes és nyolcvanas években a Szovjetunió alapvető frontbombázó repülőgépe volt, a NATO köreiben leginkább ennek a gépnek a támadásától tartottak az európai hadszíntéren is. Magyarországon elsősorban Debrecenben állomásoztak.

A fehérorosz légierő egyik 24-ese (fotó: wikimedia commons)

A Fencer kódnevű Szu–24-es terepkövető rendszere révén alkalmas nagy sebességgel behatolni az ellenséges területre a radarészlelhetőség alatti kis magasságban is. Azonban a gép szerkezetét és a pilóták dolgát is erősen bonyolítja a nagy sebességeknél erősen nyilazott, kis sebességű manőverezésnél, illetve fel- és leszálláskor viszont 16 fokra kinyitott külső szárnyrész.

Eredetileg közel 1400 példány készült, több mint 400 most is szolgálatban áll Oroszországban, de használja a fehérorosz és az iráni légierő is. Az amerikai F–111-esre erősen emlékeztető konstrukciót az oroszok egy frissebb vadászbombázóval, a Szu–34-essel váltják fel fokozatosan.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.