Lisa Franchetti tengernagy lehet az Egyesült Államok haditengerészetének parancsnoka

MTI/iho   ·   2023.07.22. 08:25
00_lisa_franchetti

Joe Biden elnök első nőként jelölte a tisztségére.

Az elnök közleménye szerint jelöltje 38 év katonai tapasztalattal járul majd hozzá a vezérkar munkájához.

Lisa Franchetti jelenleg a haditengerészeti műveletek parancsnokhelyetteseként, azaz a haditengerészeti vezérkar vezetőhelyettesként szolgál, és az amerikai hadsereg történetében a második nő, aki eljutott a négycsillagos tábornoki fokozatig. Amennyiben a jelöltet a törvényhozás is megerősíti, Lisa Franchetti az amerikai hadsereg vezérkarának első női tagja lesz.

Joe Biden felülbírálta védelmi minisztere, Lloyd Austin javaslatát, amikor a női főtisztet jelölte a vezérkarba. A Pentagon vezetője Samuel Paparo tengernagyot, a haditengerészet csendes-óceáni flottájának parancsnokát szerette volna látni a poszton.

A jelöltet a szenátusnak is el kell fogadnia, ami kérdéses, ugyanis Tommy Tuberville Georgia állam republikánus szenátora tavasszal bejelentette, hogy az elnök minden főtiszti jelöltjét elutasítja tiltakozásul a védelmi minisztérium abortusszal kapcsolatos politikája ellen. A szenátor döntése miatt jelenleg nem foglalhatja el pozícióját a tengerészgyalogság új parancsnoka.

Idén az amerikai haderő gyakorlatilag minden haderőnemének parancsnoki megbízatása lejár, a nyár végén távozik posztjáról Mark Milley vezérkari főnök is. Joe Biden utódként Charles Q. Brown tábornokot jelölte, aki a vezérkar második afroamerikai származású főnöke lehet, amennyiben a szenátus megerősíti a poszton, és, ami Tuberville szenátor tiltakozása miatt egyelőre kérdéses.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek