Lóg a löveg

iho/repülés   ·   2011.07.10. 22:37

Az 1980-as években állt hadrendbe az Indiai Hadsereg könnyű, 105 mm űrméretű lövege. Megalkotásakor még nem volt szempont a légi szállíthatóság, de ez mára megváltozott. Nem véletlenül, hiszen az Indiai  Hadsereg logisztikai ellátása a közepes szállítóhelikopterektől függ.

Indiai Mi-17-es a hegyek között (fotó: paper.li)

A meglehetősen feszült indiai-kínai, illetve indiai-pakisztáni határvidéken a Himalája miatt nagy szerephez jutnak a Mi-17-esek. A jövőben a Jabalpurban lévő fegyvergyár mérnökeinek köszönhetően egy speciális, külső felfüggesztő kábelrendszerrel a 2100 kilogrammos tömegű 105 mm-es löveget is képesek lesznek hordozni a szállítóhelikopterek. Így elkerülhető a hegyi öszvéres szállításnál kötelező szét- és összeszerelés, hiszen az állatokkal csak részegységenként lehet szállítani a tüzérségi fegyvert. A rendszer a fejlesztők szerint használható az Indiai Haditengerészet Westland Sea King Mk.42-es helikopterén is.
Az új hámrendszer tesztelése befejeződött és a gyártó cég reményei szerint az első, komolyabb megrendelés már az idén megérkezhet a Védelmi Minisztériumtól.

Kapcsolódó hírek