New York bezár: <br />jön Irene, a hurrikán

iho/repülés   ·   2011.08.27. 12:00
cimkep

Amerika legnagyobb metrórendszerét először kell leállítani természeti csapás veszélye miatt. A hurrikánriasztás Észak-Karolinától egészen Massachusettsig életbe lépett, New York két évtizede először kell, hogy hurrikánveszéllyel nézzen szembe.

A Nemzeti Gárdát riadókészültségbe helyezték, a hét végére a légitársaságok 2000 járatot mondtak le, és a hatóságok ezekben az órákban próbálják jobb belátásra bírni azokat, akik a felszólítás ellenére a veszélyeztetett övezetekben maradtak. Obama elnök, aki maga is a partvidéket övező szigetzónában töltötte volna a szabadságát, visszatért Washingtonba, előtte arra szólította fel az embereket, hogy ne várjanak, ne késlekedjenek. A nagyobb rendezvényeket, így Martin Luther King emlékművének avatását is elhalasztották, amire pedig többszázezer résztvevőt vártak volna.

Irene még a karibi térségben

Mindemellett úgy tűnik, hogy Irene trópusi viharrá "szelídül", mire eléri az északibb partvidékeket, de a hatóságok szemlátomást inkább a legrosszabbra készülnek és készítik fel a lakosságot. A hurrikán 160 kilométeres sebességű  szelet jelent, és ennek megszelídült formája is sok kárt képes okozni - figyelmeztetnek a szakemberek, hozzátéve, hogy az alacsonyabb részeket és a metrót így is elöntheti a víz.

A hurrikán előszele már elérte Észak- és Dél-Karolinát, elektromos vezetékeket szakított le és utcákat árasztott el a vihar. Már sokezren maradtak áram nélkül. Irene korábban a karibi térségben mutatta meg erejét: Dominikában, Puerto Ricoban és a Bahamákon sokfelé megszűnt az áramszolgáltatás, a veszélyes áradások és a szélviharok többszáz millió dolláros károkat okoztak eddig is.

A délkeleti államokra már lecsapott a vihar

Észak- és Dél-Karolina tengerpartjain háromméteres hullámok csapkodják a partokat. A vihar magja óránként húsz kilométeres sebességgel húzódik észak felé.

New Yorkban európai idő szerint szombaton késő délutára várják Irene érkezését. Ekkor állítják le a metrót, ha kell, lezárják a hidakat is. Bezár a térség öt nagy repülőtere, köztük a JFK, a La Guardia és Newark. Nem közlekedik majd az érintett övezetekben az Amtrak vasúttársaság és a Greyhound távolsági autóbuszhálózat. Noha attól nem kell félni, hogy Manhattanben nagy épületeket rombol le a szél, de arra bőven van esély, hogy a földalatti közlekedési hálózatot itt is elárasztja a víz.

A Budapest Airport kommunikációs igazgatója, Hardy Mihály az iho.hu-nak elmondta: az American Airlines és a Delta egy-egy járata leszállt New Yorkból, de ma egyik sem indul vissza Budapestről. A Delta gépe feltehetően hétfőn, az American nemhivatalos közlés szerint esetleg szerdán száll majd föl, hogy a közbülső járatok miképp alakulnak, az később derül ki. A reptéren nem okozott különösebb problémát, tumultust a két törlés: az utasok többségét telefonon értesítették, a külföldieket szállodáztatják, a magyarországiakat is értesítik majd a fejleményekről. A két 767-es addig a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren marad.

Estefelé bezár a Kennedy is

Kapcsolódó hírek