Magas pontszám az űrben is

MTI/iho   ·   2014.08.24. 19:25
mpontsz0

Eddigi legfejlettebb, akár egyméteres tárgyakról éles képet készíteni képes Föld-figyelő műholdját állította pályára Kína – jelentette be a nemzetbiztonsági ügyek tudományos, technológiai és ipari állami hivatala.

A magyarul „magas pontszám” jelentésű Kaofen-2 műhold a Kína északi részén található tajjüani központból indulva kezdte meg misszióját. A kínai fejlesztésű műhold az ország eddigi legfejlettebb Föld-figyelő berendezése, az űrbe egy Hosszú Menetelés-4B hordozórakétával juttatták fel, amely a hivatal jelentése szerint egy kisebb lengyel műholdat is magával vitt.

Így indult

A Kaofen-2 nagy felbontású színes képek készítésére alkalmas, és akár egyméteres tárgyat is képes felismerni az űrből. A misszió kitűzött célja földrajzi, környezeti megfigyelés, természeti erőforrások utáni kutatás, katasztrófaelhárítás, várostervezés, és az adatokat kiemelt minisztériumoknak továbbítja majd.

A Kaofen-2 a Kaofen gyűjtőnevű projekt második lépcsője, elődjét 2013 áprilisában küldték fel. A Kaofen-1 tíz minisztériumnak szolgáltat adatokat, egyebek között az eltűnt MH370-es malajziai repülőgép kereséséhez is használták, de például a pekingi várostervezést is segíti. Kína a következő években újabb öt műhold felbocsátását tervezi, így az évtized végére már hét kínai Föld-figyelő műhold keringhet majd az űrben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek