Magyar segítség Kosovo légterének megnyitásához

MTI   ·   2011.12.05. 15:24

Az irányítást jelenleg az atlanti szövetség látja el.

A NATO székházában hétfőn ismertette a magyar pályázatot Szepessy Kornél, a HungaroControl Zrt. légi forgalmi szolgálat vezérigazgatója, valamint Gergely Máté, a vállalat légügyi főigazgatója.

A NATO az 1999-es kosovói konfliktus lezárultával ellenőrzési jogot szerzett a kosovói felső légtér felett. A politikai és a biztonsági helyzetre tekintettel a NATO illetékes szakértői testülete már régóta dolgozik azon, hogy Kosovo felső légterét miként, milyen feltételek mellett lehetne megnyitni a polgári légi közlekedés előtt. Az észak-atlanti szervezet a kérdésben potenciálisan érdekelt, kedvező földrajzi fekvésű NATO-tagállamokat és partnerországokat megkeresve, többek közt Magyarországhoz is azzal a kérdéssel fordult, képes és hajlandó lenne-e átvállalni Kosovo felső légterének ellenőrzését és a forgalom irányítását.

Mint arról Kovács István nagykövet, a brüsszeli magyar NATO-képviselet vezetője beszámolt, a nyugat-balkáni régió stabilitását kiemelt külpolitikai prioritásként kezelő magyar kormány pozitívan reagált a megkeresésre.

„A pályázat benyújtásával egyúttal demonstrálni kívántuk, hogy Magyarország e téren is hozzá kíván járulni a NATO erőfeszítéseihez, a szövetség kosovói stabilizációs tevékenységének átfogó sikeréhez” – mondta a nagykövet.
Magyar részről jelenleg mintegy 240 katona szolgál Kosovóban.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár várhatóan a jövő év elején tesz javaslatot az Észak-atlanti Tanácsnak arról, hogy melyik pályázatot fogadják el. Kovács István megítélése szerint a magyar pályázat nyerési esélyei kifejezetten jók.

Az MTI NATO-forrásból úgy értesült, hogy a magyarokon kívül az albánok, a macedónok és az osztrákok pályáznak a kosovói feladatra.

Kapcsolódó hírek