Marakodnak a roncsunkon

MTI   ·   2013.06.22. 18:45
00

Vitába keveredtek orosz és ukrán roncskutató búvárok a Fekete-tengeren elsüllyesztett egykori Magyar Vitéz nevű hajó megtalálásáról. Az ukránok azt állítják, hogy már tíz éve ráleltek a Totila névre átkeresztelt, német zászló alatt szolgáló magyar hajóra, amely 1944-ben végezte a tenger mélyén. Az Orosz Földrajzi Társaság kutatóexpedíciójának tagjai ezzel ellentétben azt közölték, hogy június elején Szevasztopol környékén, a Fekete-tenger partja közelében találtak rá az egykor Magyarországon készült hajóra. A roncskutatók a legkorszerűbb berendezésekkel előbb letapogatták a roncsot, és megállapították, hogy szerintük a Totiláról van szó. A búvárok ezután merültek le, és több holttestmaradványt is láttak a roncsokban.


A Magyar Vitéz a negyvenes években<br>(forrás: wrecksite.eu)

A krími orosz televíziós csatorna június 18-én számolt be a 4000 tonnás, 1941-ben vízre bocsátott, a második világháború alatt német kötelékbe került Magyar Vitéz 1944. május 11-e tragikus pusztulásáról és megtalálásáról. A hajó a Teja névre átkeresztelt Magyar Tengerésszel együtt a romániai Konstanca kikötőjéből indult, és az volt a feladata, hogy kimenekítse a szovjet gyűrűbe került németeket. Az orosz televízió jelentése szerint a Totila mintegy kétezer emberrel a fedélzetén süllyedt el a szovjet vadászgépek támadása során a krími partok közelében.

Szergej Voronov, a Fekete-tengeri Víz Alatti Kutatások Központjának igazgatója ugyanakkor közölte, hogy már tíz éve tudomásuk van arról a hajóról, amelyet az orosz roncskutatók bejelentettek, és azt ukrán búvárok fedezték fel. Az ukrán szakember ugyanakkor kételkedik abban, hogy valóban a Totilát találták volna meg az Orosz Földrajzi Társaság roncskutatói. A tenger mélyére süllyedt hajó ugyanis üres, holott a hadtörténeti leírások szerint a Totilát alaposan megrakták teherrel, emberekkel és légvédelmi fegyverekkel. A lenta.ru közlése szerint a Magyar Vitéz nevű hajót a Szálasi-puccs után kobozták el a németek, és katonai szállítóhajóvá alakították. A hatodik században élt keleti gót király nevére keresztelt tengeri járművet a német megszálló csapatok kimenekítése közben három 100 kilós bomba is eltalálta és elsüllyedt. Fedélzetén különböző adatok szerint 2000–3900 ember volt.

Kapcsolódó hírek