Meghalt az Air Race egyik csillaga, Mike Mangold

iho   ·   2015.12.07. 16:15
cim

Az Alba roncsai a baleset után<br>(fotó: Victor Valley News)

A Los Angelestől északkeletre lévő Victorville közelében, az Apple Valley Airport pályáján, felszállás közben balesetet szenvedett egy L-39 Albatros típusú, cseh gyártmányúő kiképzőgép, amelyből jónéhány példány repül magánkézben az Egyesült Államokban. Mint kiderült, a gép tulajdonosa és pilótája a 60 éves Mike Mangold egykori Air Race világbajnok volt, az utas személyazonosságáról nincs hír, a baleset következtében mindketten életüket vesztették.

Szemtanúk lángokat láttak az elemlkedő Albatros hátsó részén, majd a gép balra bedőlt és lezuhant.

Mangold igazi sokoldalú repülőember volt, katonaként kezdte, 1978-ben végzett az amerikai légierő repülőakadémiáján. Főképp F-4 Phantomokkal repült, ezzel a típussal 2500 órát, 1983-ban a Top Gun iskola legjobbja volt. 1989-ben váltott közforgalmi repülésre, 11 ezer órát gyűjtött Boeing 727-esen, MD-80-ason, BAe-146-oson és Boeing 767-esen, a USAir és az American alkalmazottjaként.

A fiatal Phantom-pilóta

A 90-es évek elejétől fogva műrepült, légibemutatók sztárja lett, illetve az Egyesült Államok nemzeti műrepülő válogatottjának tagjaként ért el komoly eredményket világversenyeken is. Mindeközben különlegesen sikeres ejtőernyős karriert is magáénak mondhatott, több mint ötezer ugrást hajtott végre, tagja volt az Anapa fölött kialakított világrekord 300-as formációnak, siklóernyősként is eredményesen versenyzett.

Sokszor ő mutatta be a tévénézőknek az Air Race pályáit, így volt ez idén Budapesten is

A Red Bull Air Race sorozaton 2005-ben és 2007-ben lett világbajnok, összesen kilenc alkalommal volt futamgyőztes, kétszer Budapesten is. Részt vett, épp az L-39-essel, jet-kategóriában a nevadai Reno repülőterén évenként rendezett gyorsasági repülőversenyeken, háromszor volt a géppel második, egyébként repült egy L-29-essel is.

Októberben repült utoljára bemutatót az L-39-esével<br>(fotó: Twitter)

Barátja és versenyzőtársa, Besenyei Péter döbbenetről, a tragédiáról beszélt, amikor az iho/repülés Mangoldról kérdezte. „Régóta ismertem, szerettem őt, nagyon jó srác volt, és jó pilóta. Az első sokk hatása alatt csak annyit tudok mondani, hogy rettenetesen sajnálom és hiányozni fog az Air Raceből is, ugyan már nem versenyző volt, de segítette a fiatalokat és az utóbbi években speakerként is megállta a helyét. Mindenkivel barátságos, vidám, volt, igazi repülőember” – mondta Mike Mangoldról az Air Race magyar ásza, Besenyei Péter.

Egy kocka egy Red Bull videóból, a két jóbarát Las Vegas utcáin

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.