Megható (karácsonyi) történet a mezítlábas banditáról

iho   ·   2016.12.26. 15:00
cim

Lehetne akár megható karácsonyi történet is: egy lelkes fiatalember, aki repülni akar, megpróbálja a kiképzéséhez szükséges nem ki összeget adományokból összegyűjteni az erre szolgáló weboldalon.

A mezítlábas ma...

A történet azonban kicsit bonyolultabb. Az illető Colton Harris-Moore, 25 éves, Seattle lakója. Minden vágya már gyerekkorától, hogy repülhessen. A szárnyak látványa, a motor hangja, a lehetőség, hogy az égbe emelkedhessek, az abszolút szabadság: ez egy semmi máshoz nem hasonlítható élmény – írja költői szavakkal a fiatalember.

Mert ezután következnek az érdekes mozzanatok, Colton 17 éves volt, amikor ellopta egy helyi rádiós személyiség Cessna 182-esét. Talán valamikor lesz alkalmam arra, hogy karácsonyi meglepetésként vegyek neki egy újat – írja. Előtte még sosem hagyta el a földet, még utasszállító gépen sem, sose kapott kiképzést, folytatja az önvallomást, sőt, szimulátoron sem tanult repülni. Csak a megállíthatatlan szenvedély volt, ami arra késztette, hogy beüljön a gépbe és előre tolja a gázkart, és mielőtt maga is megérthette volna, mi történik, már ott találta magát az óceán fölött... Majd szerényen megjegyzi, hogy ezután további négy repülőgépet lopott el.

...bújkálás közben...

A történethez hozzátartozik, hogy a repülésimádó kamasz nemcsak a repülőgépeket szerette, kocsikat és motorcsónakokat is lopott, egy idő után az Államok és Kanada legkeresettebb kölyökbűnözője volt, akit „Mezítlábas Banditaként” emlegetett a sajtó. Mert a biztonsági kamerák tanúsága szerint mezítláb szeretett betörni is. Azt sem említi, hogy az első ellopott gépet 500 kilométeres repülés után leszálláskor alaposan összetörte, nem a repülőtéren, hanem egy irtáson a hegyekben.

Két hónap múlva hasonlóképp zúzott rommá egy gépet, de ő maga mindkétszer megúszta, ezután Kanadában lopott autó és gépet, majd Idahóban törte össze a negyediket, majd megint hónapokkal később az ötödiket, egy Cirrus SR-22-est, amellyel a Bahamákon ért földet, megint csak nem a nagykönyv szerint.

...és elfogásakor

Évekig próbáltak a nyomára akadni, ez volt a helyszín, ahol végül sikerült elfogni, miután ismét egy motorcsónakot kötött el. Hét évre ítélték, ebből hatot töltött le, és most szerényen és már szabadlábon azt ígéri, többé sosem lop repülőgépet (motorcsónakat nem említ), és nagy betűkkel hirdeti, hogy legálisan szeretne repülőkarrierbe kezdeni. Ehhez kér 33 ezer dollárt a PPL megszerzésére, további 16 ezret a műszeres kiképzésre, és 18 és fél ezret a kereskedelmi pilóta-fokozatért. Utána tervei szerint még kétszer hat-hétezer dollár befektetéssel már oktatói jogosításokat is szerezne. Az összes költség, amit a adományokból szeretne összeszedni, potom 125 és félezer, amíg eljutna addig, hogy professzionális helikopter-pilóta legyen a regionális légimentő szolgálatnál.

Első ellopott gépe, egy Cessna...

Miközben amíg a rendőrség elől bujkált az erdőkben, még sokan Robin Hood szerű dicsfénybe vonták a kamaszt, addig most a repülőtársadalom nem tűnik túlságosan lelkesnek az ügyben, hogy pilótaként közéjük lépjen. A jóindulatúbbak csak figyelmeztetik, hogy a szövetségi légügyi hatóság nem biztos, hogy engedélyezi a kiképzését, mert nem egyszerűen büntetett előéletű, hanem a bűnügyei összefüggenek ugyebár a repüléssel. Van, aki arra figyelmeztet, hogy a mai pilóták többsége keserves erőfeszítések árán tudta összekaparni magának a kiképzése költségeit, és közben nem lopott és tört össze repülőgépeket. Más szerint ez a 125 ezer dollár jó befektetés, amely előbb-utóbb megtérül, mert a fiatalemberből jó pilóta lesz, más azt javasolja, hogy inkább próbálkozzon siklóernyős kiképzéssel, az olcsóbb és ugyanúgy nyújtja a repülés örömét.

A fiatalemberről dokumentumműsorok is készültek, de hírek szerint életének megfilmesítési jogát eladta az egyik nagy mozitársaságnak, ebből fizette ki az összetört gépek után járó kárpótlást.

...és az utolsó, egy Cessna Corvalis

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek