Megint megmérték a Gubacsi hidat

Vörös Attila   ·   2017.10.06. 11:15
608480

Egy év eltelte után újra terhelési próbát végeztek el a Gubacsi hídon szerdán. A műtárgyon vezet át Soroksári úti rendező-pályaudvar felől a csepeli ipartelepekre vezető teherforgalmi vágány, így a Szabadkikötő, a volt gyártelep és a Metrans termináljának teljes forgalma. A ránézésre egyre ramatyabb állapotban levő hidat két klasszik Szergejjel, a 230-assal és a 089-essel terhelték meg, miközben a szakemberek mindenféle diagnosztikai eszközzel vizsgálták az acélhíd reakcióit. A művelet délelőtt tíz órától kora délutánig tartott.

Ennél szebb tömeget még nem láttunk! (képek: Vörös Attila)

A híd újjáépítése napirenden van, márciusi hírünk szerint tízmilliárdot szán rá az ország vezetése, uniós források bevonásával. A pályázat előkészítési szakaszban van, az új hídra még minden bizonnyal nagyon sokat kell várni. Pláne, hogy a csepeli vágány bekötését a 150-es vonal nyomvonal-korrekciójának fényében biztosan újra kell gondolni.  A hídon viszont egyre erősebb a teherforgalom, nemcsak a Metrans terminálja miatt, de a Szabadkikötő és az ott működő Mahart Container Center forgalma is biztatóan növekszik. Szükség van tehát a Csepelre vezető vasút felújítására, vagy minimum szinten tartására, a lehető legkisebb zavartatással.

A 230-as kissé viseltesebb, de jó gép: nyáron sokat vitézkedett a tolnai dombok között a terelt tehervonatok élén

A szerdai terhelési próba sztárja az egyik legfrissebb B-vizsgás Szergejünk volt (erős a mezőny: most jött ki a műhelyből Dombóváron a 228-as is!). A 089-es hosszú éveket töltött el a dombóvári parajosban, de idén márciusban végre elvitték Záhonyba. A felújítás jó tempóban ment, szeptemberre el is készült a 089-es B-vizsgája a másik ex-szegedi géppel, a 109-essel nagyjából egyidőben. Érdekesség, hogy a 109-es egyelőre széles forgóvázat kapott, szükség van a tiszteletbeli 500-as dízelre a növekvő forgalmú átrakókörzetben!

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek