Megkezdődött a Costa Concordia vízre emelése

iho   ·   2014.07.14. 09:25
cc4cim

A szakemberek attól féltek, hogy az eddig a tengerfenéken rögzített hajót nehéz lesz lebegésben tartani. A szakemberek soha nem tettek még vízre rozsdás hajótestet, amelyet most két méterre sikerült kiemelni a vízből köszönhetően annak, hogy levegőt pumpáltak  a hajóroncs oldalára rögzített két tartályba. Az érzékeny lebegési folyamat elkezdődött, a hajóroncs már 30 méterre van a parttól.

 

Korábban írtuk:

A két évvel zátonyra futott tengerjáró mintegy háromszáz méter hosszú, több mint száztízezer tonna súlyú hajóroncs vízre emelése hétfőn reggel hat órakor megkezdődött. A 2012. január 13-án elsüllyedt és 2013. szeptember 17-én egyenesbe állított Costa Concordia az utóbbi tíz hónapban a tengerfenéken rögzítve állt. Most fokozatosan a víz fölé emelik, majd Giglio szigetétől Genova kikötőjébe vontatják, és ott szétszedik. A roncsot először két méterrel emelik meg.

Aki élőben akarja követni a Costa Concordia vízre emelését, itt teheti meg.

„Hétfőn délelőtt 10-11 órakor lesz a döntő pillanat. Akkor derül ki, hogy kibírja-e a hajó az újabb mozgatást” – hangoztatta Franco Gabrielli. A Costa Concordiát emeletről emeletre emelik meg egészen addig, hogy a vízen ússzon. Az emelés úgy történik, hogy levegővel töltik meg a hajóroncs két oldalára erősített tartályokat.

Franco Gabrelli, az olasz polgári védelem vezetője azt mondta, sajnos az időjárás nem ideális, de a mentőcsapat megerősítette, hogy a munkálatokat biztonságban meg tudják kezdeni hétfő reggel. Szakemberek szerint egyáltalán nem biztos, hogy sikerül vízre állítani, miután több mint két éve vízben áll. A dél-afrikai Nick Sloane vezette mentőcsapatnak tavaly sikerült talpra állítania a 290 méter hosszú hajótestet, de félelmek merültek fel, hogy nem fog lebegni vagy elemelkedik az acélplatformról, amelyen immár kilenc hónapja áll.

Sloane azt mondta, az igazság pillanata hétfő délelőtt jön el, amikor kiderül, hogy a roncs a számításaik szerint viselkedik-e, és a további teendőket ezek szerint tervezik meg. A művelet következő fázisában a hajótestet átteszik a vízre mintegy 30 méterre a parttól, és két vontató kötelekkel fogja biztosítani a hajót a szárazföldről, de még napokba telik, amíg a nyílt vizekre kiengedhetik. Ha minden jól megy, akkor a vontató hétvégére már elviheti a Genovától 200 tengeri mérföldre, ahol széttörik.

„Számunkra ez nem a dicsőség pillanata, nem felejtjük el a Costa Concordia tragédiáját” – hangoztatta Michael Tamm, a Costa Crociere hajótársaság ügyvezető igazgatója.

A 32 halálos áldozat közül (akik között egy magyar zenész is volt) egyedül a Costa Concordián pincérként szolgáló indiai Russel Rebello holttestét nem találták meg. Fivére egy internetes közösségi oldalon reményét fejezte ki, hogy a hajó elmozdításával megtalálják testvére maradványait is.

Francesco Schettinot, a Costa Concordia volt kapitányát bíróság elé állítják emberölésért és más bűncselekményekért.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek