Meglepetésgőzös a kassai vonaton

Kemsei Zoltán   ·   2015.02.26. 11:15
00kicsi

Hányatott sorsú gőzös kel újra életre: az áramvonalas burkolata miatt Koporsónak is becézett 242,001 vontatja április 19-én a kassai élményvonatot. A kicsiny (mindössze négy mozdonyt gyártottak 1936–39 között) sorozat egyetlen megmaradt példányát, a 242,001-est 1981-től 1998-ig a püspökladányi állomáson láthattuk kiállítva, majd az istvántelki főműhelyben 2002-re készült el üzemképes felújítása. Premierjét a 2003. május 31-i, székesfehérvári Csörgő-napon tartották, ahova Dinnyésig Nohab-előfogattal, majd onnan szólóban vontatta a hozzá talán túl nagy különvonatot.

A Csörgő-napra indulás előtt a Nyugatiban, a 17-es Nohab mögött<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(a szerző felvételei)

A 242,001 csak külsejében hasonlít az eredetihez. Az eredeti széntüzelés helyett gázolajjal fűtik, ez lett később a veszte is. Az üzemanyagárak emelkedésével ugyanis egyre kevésbé lett gazdaságos a mozgatása, és mivel eredetileg rövid gyorsvonatok vontatására tervezték, komoly bevételt a különvonatai sem hozhattak. Jelenleg a kőolaj világpiaci árának csökkenésével – igaz, az utóbbi egy hónapban ismét egyre drágábban tankolhatunk – ismét előtérbe került a mozdony üzemeltetése. Az Istvántelken elvégzett kisebb javítások (például a túlhevítő megregulázása) után áprilisban – a negyvenes évek után – ismét Kassára húzhatja különvonatát.

Pózolás a fehérvári pályaudvaron

Érdemes kitérnünk a nosztalgia-gőzüzem néhány kérdésére. A szokásos indokokkal mindenki tisztában van: egyre kevesebb a gőzöshöz értő szakember, a mozdonyok kiszerelése a vízdaruk, vízházak lebontása után is egyre nehézkesebb. A tüzelőanyag kérdése is folyamatos gondokat okoz. A fentebb említett áringadozásokon kívül az ellátással is lehetnek problémák, a MOL példának okáért megszüntette a pakura forgalmazását, ezért a 424,287-es mozdonyt is Pozsonyban kell kiszerelni majd. A szenes mozdonyokhoz a megfelelő fűtőértékű tüzelőanyagot is külföldről kell beszerezni. A 242-eshez a gázolaj ugyan könnyen beszerezhető, de az árak folyamatos mozgása kizárja a hosszú távú, előzetes kalkulációkat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek