Megmenekülhet a révkomáromi hajógyár

iho/hajózás   ·   2012.03.22. 10:06

A szlovák Eximbanka segít megmenteni az elmúlt hónapok során a bezárás közelébe jutott révkomáromi hajógyárat – adta hírül a kormány szerdai döntésére hivatkozva a TASR hírügynökség.

A leköszönő szlovák kabinet szerdai ülésén hagyta jóvá azt a jelentést, amely tartalmazza, hogy az állami Eximbanka, szükség esetén kereskedelmi bankok segítségével finanszírozza meg a hajógyárban erre az évre tervezett három hajó építését, 2013-ban pedig hasonló módon 3 vagy négy hajó megépítéséhez járuljon hozzá. A magántulajdonban lévő vállalat megmentéséhez szükséges állami szerepvállalást a kormány szerint a cégben dolgozók tömeges elbocsátásának veszélye tette indokolttá.

A révkomáromi hajógyár vezetése februárban fordult a helyi foglalkoztatási hivatalhoz egy esetleges tömeges elbocsátás ügyében. A hajógyár vezetése azzal indokolta ezt a lépését, hogy vevőinek nehézségei támadtak a megrendelt hajók finanszírozásához szükséges lízingszerződések megkötésével, ezért várhatóan szeptemberben minden dolgozót el kell bocsátaniuk. A munkahelyek megszűnése közel 300 alkalmazottat és 77 vállalkozói viszonyban foglalkoztatott bedolgozót érintett volna, tovább rontva a régió egyébként is 20 százalékot közelítő munkanélküliségi rátáját.

A 110 éves múltra visszatekintő hajógyár már hosszabb ideje gondokkal küzd, mivel az utóbbi években – részben a válság hatására – csökkentek a megrendelései.

A nagyvállalat, amelynek két évtizede még mintegy négyezer alkalmazottja volt, elsősorban teherszállító hajók gyártásával és javításával foglalkozik. Az 1990-es évek elején még évi 13-14 hajó készült az üzemben. A vállalat 1992-től állami tulajdonú részvénytársaságként működött, majd Csehszlovákia szétválása után Szlovákia egyetlen hajógyáraként üzemelt.

Később több lépésben privatizálták. Alkalmazottainak számát az elmúlt években folyamatosan csökkentették. A legutóbbi tömeges elbocsátás 2011 őszén volt, akkor közel 200 dolgozót küldtek el.

Kapcsolódó hírek