Megmotozták a gyanús Henry Kissingert

MTI   ·   2012.05.15. 08:21

Testi motozásnak vetették alá a New York-i LaGuardia repülőtéren Henry Kissingert, Nixon és Ford elnökök volt nemzetbiztonsági tanácsadóját, illetve külügyminiszterét – közölte hétfőn internetes kiadásában a The Washington Post.

A 89 éves, Nobel-békedíjas diplomatát és politológust a közlekedésbiztonsági igazgatóság (TSA) emberei az iratainak ellenőrzése után sem ismerték fel, és miután átment a testszkenneren, alaposan végigtapogatták.

Kissinger tolókocsiban érkezett az ellenőrzőkapuhoz. Az esetről a lapnak beszámoló szabadúszó újságíró szerint nem azért mert mozgásképtelen, hanem mert feltehetően messze volt a kapu. Az eset The Washington Post szerint még pénteken történt.

Korábban Dianne Feinsteint, a szenátus hírszerzési bizottságának elnökét vetették alá motozásnak, Rand Paul szenátor – a republikánus elnökjelölt-aspiráns Ron Paul fia – pedig januárban amiatt késett le egy gépet, mert nem akarta magát alávetni az ilyen vizsgálatnak.

Kissinger a vietnámi háború lezárásában játszott szerepéért kapta meg a Nobel-békedíjat, de a hetvenes évek Amerikája meghatározó külpolitikusának kulcsszerepe volt a hazája és a Szovjetunió közötti enyhülésben, a stratégiai fegyverek korlátozásában és az Egyesült Államok Kínával szembeni nyitásában. A későbbiekben Kissinger a világpolitika egyik legnagyobb tekintélyű elméleti szakembere lett, de reptéri ellenőrzések során természetesen minden utas egyenlőnek minősül.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.