Megtisztították a Rákospatak utcai MÁV-területet

iho/vasút   ·   2017.08.02. 12:28

Csaknem 4700 tonna illegálisan felhalmozott hulladékot szállíttatott el a MÁV a Rákospatak utcai területéről. A 10 ezer köbméternyi lom, kommunális hulladék és építési törmelék nagy részét az ingatlan korábbi bérlője hagyta hátra. A vasúttársaság és a bérlő között az elmúlt években számos vitás kérdés vetődött fel a terület használata kapcsán – illegális hulladéklerakás, áramlopás, a bérleti díj nem fizetése miatt –, mindez végül a bérleti szerződés felmondásához, majd perhez vezetett, amely jogerősen lezárult, azonban a bírósági végrehajtás a bérlővel szemben jelenleg is folyamatban van. A hulladék elszállításával a MÁV nem várta meg az eljárás befejezését, hanem június 12-én a saját költségén elkezdte a munkát.

Előtte

A hulladékot környezetvédelmi engedéllyel rendelkező lerakóba szállíttatta, súlyát hitelesített hídmérlegen mérlegeltette. A jogszabályoknak megfelelő szállítás és lerakás folyamatát végig a MÁV és a Környezetvédelmi Felügyelőség szakemberei ellenőrizték. A szemét szabályos elszállíttatása a közbeszerzési kötelezettség miatt tartott hosszabb ideig. Az illegális hulladéktelep felszámolása a vasúttársaságnak mintegy 100 millió forintjába került, amelyet szintén bírósági eljárás útján kíván behajtani a MÁV.

A tizennegyedik kerületi, Rákospatak utca 123. szám alatti ingatlan a MÁV Zrt. vagyonkezelésében áll, azt azonban a vasúttársaságtól – 2009 júliusa óta – egy másik gazdasági társaság bérelte. Az ingatlant a vasúttársaság nem hulladékkezelésre adta bérbe, azonban a bérlő – engedélyek nélkül – nagy mennyiségű hulladékot helyezett el, amely veszélyt jelentett a környezetre; 2014-ben és 2015-ben is meggyulladt a szemét, amelyet a tűzoltóság csak nagy erőfeszítéssel tudott eloltani. 2015-től a további hulladékbehordás és lerakás megakadályozása érdekében a terület bejáratához a MÁV sorompót állíttatott és 24 órás őrszolgálatot vezetett be.

Utána

A MÁV-nak nagy problémát jelent országos szinten is, hogy a vasúti területek közelében, a nyílt pályán több helyen illegális lerakók létesülnek, ahol jellemzően a lakossági, kommunális hulladékon kívül használt műszaki cikkek, építési törmelék és zöldhulladék halmozódik fel. A legtöbb ilyen területen a rendszeres takarítás és szemétszedés ellenére, néhány napon belül újra ugyanaz a látvány fogadja az arra járókat. A jelenlegi jogszabályok alapján az ingatlan tulajdonosa (állami tulajdon esetén vagyonkezelője) felelős a hulladékmentességért, de fontos hangsúlyozni, hogy az ilyen jellegű környezetszennyezés nem a MÁV tevékenységéből származik. A szennyezőket azonban még tettenérés esetén is nehéz felelősségre vonni. Mások hulladékát takaríttatja a vasúttársaság, ezért erre a célra jelentős forrást különített el a saját költségvetéséből.

A hulladékhalmok felszámolása folyamatos, a közeljövőben számos vasúti területen, illetve vágányok közelében található illegális hulladéklerakást szüntet meg a vasúttársaság.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek