Megújuló energiák kontra az energiatermelés hagyományos útjai

iho   ·   2022.02.03. 12:00

A megújuló energiaforrások felhasználásával történő energiatermelés, mint amikor a napenergiát, illetve a szélenergiát hasznosítjuk, vagy inkább a hagyományosnak számító energiatermelés az olcsóbb?

Milyen előnyei vannak a napelemes rendszereknek, amely miatt mindenkinek megérné erre váltani? S az előnyök mellett vajon melyik megoldás számít a legolcsóbb energiatermelésnek?

Milyen előnyei vannak a napelemes rendszereknek?

A napelemes rendszerek legnagyobb előnye a környezetvédelem, amely nem véletlenül az egyik leggyakrabban tárgyalt téma napjainkban. A környezet védelméért egyszerűen nem tudunk túl sokat tenni, feltéve, hogy szeretnénk megóvni a Földet úgy, hogy azt az elkövetkező generációk is élvezhessék még. 

A napelemek segítségével megtermelt energia nem szennyezi, nem károsítja a környezetet, ráadásul olyan kedvezőtlen következményekkel sem jár, hogy elfogyna vagy kimerítené bolygónk erőforrásait a használata. 

Ezek a rendszerek ugyanakkor az egyénre és a családra nézve, illetve céges telepítés esetén a vállalatra vagy a vállalkozásra nézve is számos pozitív előnyt jelentenek. A havonta jelentkező kiadások, költségek csökkentése, optimalizálása, illetve akár a nulla forintos villanyszámla is elérhető. 

Nagyon fontos, hogy a komplett rendszer teljesítőképességét sok minden együttesen határozza meg, ugyanakkor kiemelt szerepe van annak, hogy milyen típusú napelempanelt választunk. 

Az A1Solar Q Cells napelemei például a legújabb innovációk és fejlesztések felhasználásával készültek, megbízható német minőséget képviselnek, és elegáns megjelenésüknek köszönhetően tökéletes választásnak bizonyulnak minden épülettípusra.

Megújuló energia vagy maradjunk a hagyományosnál?

Nos, Ausztráliában nemrégiben hozta egy kutatás azt az eredményt, hogy a napenergia és a szélenergia továbbra is a legolcsóbb energiatermelő módszerek, amennyiben új építésről van szó. 

Azaz jobban megéri egy napelemes erőműbe fektetni, mint valamelyik régebbi módszerbe, ráadásul ez az állítás még abban az esetben is igaz marad, ha azokat a további költségeket is beleszámoljuk, amelyekre a napelemes rendszer esetében a működéshez költeni kell.

Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy az élettartamra vonatkoztatott fajlagos költségeket számolva a napenergia 44-65 AU$/MWh, a szélenergia 45-57 AU$/MWh, míg egy feketeszenet termelő erőmű 87-118 AU$/MWh, illetve ugyanez gáz esetén 65-111 AU$/MWh.

Hogyan értelmezzük az eredményeket?

Fontos megérteni, hogy ezek a szembetűnő különbségek idővel egyre nagyobbak lesznek. Habár a koronavírus okozta járvány nem hagyta érintetlenül ezt a szegmenst sem, s ez hatással van a csökkenés ütemére is, a napelemes rendszerekkel kapcsolatos költségek, amelyekkel számolnunk kell, várhatóan tovább csökkennek majd. 

A csökkenés üteme ugyanakkor nem éri el azt a dinamikát, hogy érdemes legyen évtizedeket várni a telepítéssel.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek