Megújult a gyáli szoborgőzös

iho/vasút   ·   2016.06.14. 12:30
400px_gyalgozos

A müncheni Krauss gyárban a MÁV-nak 1882-ben épült, eredetileg XIIh osztályú, 6633-as pályaszámú, később 381,001 pályaszámot viselő, szertartályos gőzmozdonyt még 2015 augusztusában adta kölcsön szobormozdonynak a Közlekedési Múzeum Gyálnak.

A Gyál felsőn kiállított, MÁV XIIh osztályú 6633-as gőzös külsejét pár hét alatt újították fel. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: Magyar Gőzmozdonyokért és Vasútért Egyesület, Illés András/Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Facebook-oldala)

A felújítási munkálatok április közepén kezdődtek: a gőzöst letakarították, lecsiszolták, befoltozták a korrózió okozta lyukakat, ezt követően vitték fel rá az alapozó festéket, majd a tényleges festéket. A mozdony három héttel később már eredeti ragyogó fekete színében pompázott. Az utolsó simításokat a Regula Géza, Horváth Zoltán, Márfai Attila, Sándor Antal és Vidus Béla alkotta lelkes csapat végezte el Gyál önkormányzatának támogatásával.

A külsőleg felújított gőzöst május huszonnyolcadikán, gyermeknapon adták át hivatalosan. A megszépült 6633-as immár megújult külsővel fogadja a Budapest és Lajosmizse felől érkező vonatok utasait. A település gondos odafigyelését bizonyítja, hogy a sok év után tavaly megújult, rendkívül kulturált kinézetű állomás buszmegállójának hátfalát egy 424-es mozdony képe díszíti, a Krauss-mozdonyt pedig éjszakánként három reflektor világítja meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek