Megújult a világhírű TranzAlpine

iho/vasút   ·   2012.12.28. 17:30
400px_tranzalpine

A Christchurch és Greymouth közötti távolsági forgalomban 1987 óta közlekedő TranzAlpine a KiwiRail zászlóshajójának számít, egyike a világ leglátványosabb tájain barangoló vonatainak.

Az International Railway Journal arról számol be, hogy a szerelvény új, AK típusú személykocsijait a dunedini Hillside vasúti műhely gyártotta. A még teljesebb kilátás érdekében minden kocsin 52 négyzetméternyi ablak található. Minden üléshez tartozik lehajtható asztal, a hangos idegenvezetéshez ülésenként fejhallgató-csatlakozó is van. A kocsik egytől egyig légkondicionáltak. A szerelvényben kávézó-, poggyász-, sőt az élmény fokozása érdekében nyitott panorámakocsi is található. A GPS-alapú, valósidejű utastájékoztatást beépített monitorok segítik, amik öt nyelven – angolul, németül, franciául, japánul és mandarinul – jelenítik meg a szükséges információkat. Az új-zélandi Motovated Design & Analysis készítette légrugózású forgóvázakat, amiknek köszönhetően még simább lett a kocsik gördülése. A felújított TranzAlpine-szerelvény kocsijainak megépítése összesen 40 millió új-zélandi dollárba került.

A TranzAlpine szerelvénye Új-Zéland lenyűgöző tájain kanyarog<br>(fotó: West Coast Travel Centre)<br>(A képre kattintva fotógaliéria nyílik)

A TranzAlpine-expressz naponta egyszer közlekedik Christchurch és Greymouth között. Christchurchből a reggeli órákban indul, kora délután ér Greymouthba, majd rövid tartózkodás után indul vissza. A vonat a két végállomás közötti utat négy és fél óra alatt teszi meg, kilenc állomást érintve. A 223 kilométeres utazás során fantasztikus tájakon kanyarog a TranzAlpine: tizenkilenc alagúton, számos hídon, köztük a Waimakariri folyó felettin, és négy viadukton is áthalad. A látványt az új-zélandi Alpok havas hegycsúcsai, esőerdők, tavak és hatalmas síkságok teszik még változatosabbá. Az expressz igen népszerű a turisták körében: évente megközelítőleg kétszázezren váltanak jegyet azért, hogy a TranzAlpine-ból csodálhassák meg az utóbbi évtized fantasy-filmjeiből is megismert, lenyűgöző tájakat.

A KiwiRail Új-Zéland államvasútjának, a New Zealand Railwaysnek (NZR) vasúti szállítással foglalkozó leányvállalata, ezzel a szigetország legnagyobb vasúttársasága. A KiwiRail közel 4000 kilométeres vasúthálózattal rendelkezik, igaz, ebből mindössze nagyjából 500 kilométer villamosított. Érdekességnek számít, hogy az egész országban 1067 milliméteres keskeny nyomközzel épült ki a vasút.

Kapcsolódó hírek