Megvan a műhold, de nem a pályáján

MTI   ·   2011.08.23. 10:09

Az Ekszpressz-AM4 nagy teljesítményű távközlési műhold nem a kiszámított pályán van - jelentette be kedden hivatalosan is a Roszkoszmosz orosz űrügynökség.

Az Ekszpressz-AM4-et csütörtökön bocsátották fel. A Roszkoszmosz sajtószolgálatának közleménye megerősítette, hogy a felbocsátás és a Proton-M rakéta működése problémamentes volt, a szolgálatot a Briz-M gyorsítófokozat irányítási rendszere mondta fel.

Az illetékes orosz szervek az EADS európai űrügynökséghez tartozó, a műholdat nagyrészt gyártó Astrium céggel közösen kísérleteket tettek a kapcsolatfelvételre, hogy a műhold fedélzeti rendszerei működésbe lépjenek, de eddig nem jártak sikerrel.

A Roszkoszmosz úgy döntött, hogy felfüggeszti a Proton-M hordozó rakétákkal és a Briz-M gyorsító fokozatokkal tervezett felbocsátásokat mindaddig, amíg nem tudják hitelt érdemlően tisztázni a történtek okát - szól a közlemény.

Az Ekszpressz-AM4 hivatalos közlés szerint Európa legnagyobb teljesítményű távközlési műholdja, amely egyebek között az internet, a telefonszolgáltatások, különféle távközlési rendszerek területén működött volna, és biztosítania kellett volna a digitális tévéadást az orosz Távol-Kelet számára, ahol ez még nem létezik.

Ez rövid időn belül a harmadik, hatalmas anyagi kárral járó orosz űrkutatási kudarc: tavaly decemberben egy Proton-M rakéta sikertelen felbocsátása miatt az orosz GLONASZSZ globális helymeghatározó rendszer három műholdja zuhant a tengerbe. Idén februárban pedig egy katonai műhold nem került megfelelő pályára a gyorsító fokozat meghibásodása miatt.

Az Ekszpressz-AM4 egy sorozat eleme, további ilyen műholdak felbocsátását tervezik. A most nem megfelelő pályára került, és így használhatatlan szputnyikot 250 millió dollár feletti összegre biztosították.

Egyes szakértők szerint talán még sikerül megfelelő pályára juttatni az Ekszpressz-AM-4-et, amennyiben fel tudják venni vele a kapcsolatot, mert van saját hajtóműve és üzemanyaga. Mások úgy látják, a műhold végleg űrszemétté vált akkor is, ha fel tudják venni vele a kapcsolatot, mert nincs elég üzemanyaga ahhoz, hogy mostani pályájáról a kiszámítottra jusson.

Kapcsolódó hírek