Miért ugrál össze-vissza a Bitcoin árfolyama?

iho   ·   2022.08.22. 12:50
mu01q9k5z6y2r7q

A kriptovaluta rendkívül kiszámíthatatlan. A Bitcoin árfolyama 2021. január 22-én 32 983 dolláron állt, pontosan egy évvel később pedig 35 811 dollárt ért, a köztes időben, júniusban viszont süllyedt 30 000 dollár alá is, november 10-én pedig 69 000 dollár felett is járt.

A kriptovaluta rendkívül kiszámíthatatlan.

A Bitcoin árfolyama 2021. január 22-én 32 983 dolláron állt, pontosan egy évvel később pedig 35 811 dollárt ért, a köztes időben, júniusban viszont süllyedt 30 000 dollár alá is, november 10-én pedig 69 000 dollár felett is járt.

Az elmúlt öt év alapján a Bitcoin-befektetők fényesebb jövő elé nézhetnek, ugyanis a részvények a 2017-es, alig 1000 dolláros árfolyamról napjainkig 35 000 dollárra emelkedtek. Ez elképesztően nagy ugrás, ha azt vesszük, hogy ugyanezen öt év alatt az Amazon (AMZN) – Get Amazon.com, Inc. Report részvényei 835,77 dollárról 2852,86 dollárra emelkedtek, míg a Tesla (TSLA) – Get Tesla Inc Report részvényei 50,59 dollárról 943,90 dollárra szöktek.

Ez azt jelenti, hogy a hosszú távú befektetők számára a Bitcoin jelenleg jobb beruházás, mint az Amazon vagy a Tesla, és lássuk be, nem kicsivel. A különbség persze az, hogy az Amazon és a Tesla értékesítenek termékeket, ezzel némi alapot adva a befektetők becsléseinek (még ha ezek sokszor nem is tükrözik a valóságot).

A Bitcoin nem árul termékeket, mert a Bitcoin maga a termék. Az értéke inkább gyűjthető cikkekéhez mérhető, mintsem egy cég részvényeihez.

Miért ingadozik a Bitcoin árfolyama?

A Bitcoin forgalmának alapját az adja, hogy hogyan vélekednek az emberek a kriptovalutákról. Az eladásokkal szemben ezek nincsenek mérőszámhoz kötve. Ehelyett a lemaradástól való félelem (FoMO) és a befektetők éppen aktuális megítélése alakítják sorsukat.

Az árak a hatóságok intézkedéseinek függvényében is változhatnak. Ha a hatóságok azt nyilatkozzák, hogy betilthatják, vagy szigorúan szabályozhatják a Bitcoint, az árak csökkennek. Amikor mérsékeltebbek, vagy kevésbé határozottak, az árak emelkednek.

Az áremelkedés főként a médiában kialakult pozitív megítélésnek köszönhető. Néhány hír hatására sokan azt gondolják, hogy „a Bitcoin valóban a jövő! Veszek egy kicsit és/vagy még többet!”

Az árcsökkenés is pontosan ugyanezen okból történik. A Bitcoinnak, akárcsak a gyémántnak vagy az aranynak, végesek a készletei, noha a kriptovaluta felső határa ismert, míg a kibányászatlan nemesfémek és drágakövek mennyisége ismeretlen.

A 21 millió Bitcoinból nagyjából 19 milliót bányásztak már ki, ezekkel lehet bitcoin kereskedés.

„A világ legnagyobb tőkepiaci értékű kriptovalutájának 12 évébe telt, mire elérte ezt a célt, miután az első érméket kibányászták 2009. január 9-én”, írta decemberben Tony Owusu, a TheStreet munkatársa. A Bitcoin felezési terve miatt azonban egyre hosszabb időbe fog telni a fennmaradó készlet kibányászása. A felezési terv egy inflációszabályozó eszköz, ami felére csökkenti a Bitcoin-bányászatért járó jutalmat.

Ez az eljárás visszaszorítja a bányászatot, hiszen így emelkednek a bányászathoz szükséges költségek, ez pedig elbátortalanítja az embereket (különösen a Bitcoin árfolyamának csökkenésekor).

Hogyan jósolhatjuk meg tehát előre a Bitcoin árfolyamát?

A Bitcoin árfolyama nem kiszámítható adatokon alapszik, hanem az emberek éppen aktuális véleményének függvényében ingadozik. Amikor több vevő van, mint eladó, az árfolyam emelkedik. Próbálja ki a legjobb tőzsde app kriptopénzeihez.

Emellett természetesen az influencerek és a hírességek is képesek kilendíteni a különböző kriptovaluták árfolyamát. Ez sokszor teljesen ok nélkül történik (vagy mert egy híresség növelni vagy csökkenteni akarja az árfolyamot), sokszor pedig ésszerű okokból, mint például, hogy egy vállalat elfogad egy- vagy két fajta kriptovalutát fizetőeszközként.

A Bitcoin, mint minden más kriptopénz, gyűjthető vagy ritka cikk, manipulálható. Sok szempontból azonban ez úgy működik, mint a nagy kapitalizációjú részvények és a filléres részvények esetében. Mivel a filléres részvényekkel kisebb mennyiségekben kereskednek, mint a nagy kapitalizációjú részvényekkel, nehezebb manipulálni őket.

A kriptopiac királyaként a Bitcoin nem manipulálható olyan könnyen, mint amisebb kriptodevizák, mivel sokkal nagyobb mennyiségek cserélnek gazdát.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Blog Utasellátó

A PR jelentése és legmodernebb eszközei

iho   ·   2022.09.22. 11:20

A PR jelentése ma már széles körben ismert, azonban sok cég, ha PR-tevékenységről van szó, ma is inkább csak a sajtómegjelenésekben gondolkodik, holott a PR-nak sokkal több eszköze van, amelyet hatékonyan lehet használni az üzleti célok elérése érdekében. Ha érdekel, milyen PR-eszközöket érdemes ma alkalmaznod vállalkozóként, olvass tovább!

Blog Utasellátó

Ingyenes hirdetés Magyarország egyik legnépszerűbb ingatlanportálján

iho   ·   2022.09.06. 08:15

Amikor ingatlan eladásról van szó, akkor a többség egyszerűen megbíz egy ingatlanost, aki a szakértelmével leveszi a terhet az eladók válláról. A jó ingatlanos az érdeklődőket is megszűri. Egyre többen vannak azonban olyanok, akik elég affinitást éreznek magukban ahhoz, hogy saját maguk keressenek vevőt az ingatlanukra. Lássuk, hogy milyen lehetőségeik vannak az ingatlant eladni szándékozóknak Magyarország egyik leglátogatottabb ingatlan hirdetési portálján.