Mikor lehet szükség a FAD és a F.AFA áfakódokra?

iho   ·   2021.04.06. 12:00

Mikor használható a FAD és a F.AFA áfakód? Mit jelentenek pontosan? Mire kell figyelni a használatuk során? Alanyi adómentes vállalkozás alkalmazhatja a FAD és a F.AFA áfakódokat? Mi köze az említett áfakódoknak a fordított adózáshoz? Cikkünkben összegyűjtöttük a FAD és a F.AFA áfakódokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.
 
A FAD és a F.AFA áfakódokat abban az esetben kell megadni, ha a számla a fordított adózás szabályai szerint kerül kiállításra. Az említett adózásra vonatkozó szabályok megtalálhatóak az Áfa tv. 142. §-ában.
 
Mire kell figyelni a FAD és a F.AFA áfakódok használata során?
 
A fordított adózás alkalmazásának egyik fontos feltétele, hogy mindkét fél rendelkezzen belföldi adószámmal, vagyis belföldi adóalanyok legyenek. Továbbá fontos, hogy ne legyenek alanyi adómentesek. Fordított adózás esetén mindenképpen olyan ügyletnek kell megvalósulnia, mely szerepel az Áfa tv. 142. §-ában.
 
A számla kiállítása során fel kell tüntetni a bizonylatot befogadó adószámát. Ha áfacsoport tagja a vevő, akkor pedig a csoportazonosító első nyolc számjegyét kell szerepeltetni. Mindemellett a számla kiállításakor szerepeltetni kell a bizonylaton a „fordított adózás” kifejezést. 

Természetesen ezenkívül egyéb módokon is jelezhető, hogy a fordított adózás alkalmazásával kerül kiállításra a számla, például szöveges hivatkozással vagy konkrét jogszabály megjelölésével.


 
Mikor nem alkalmazhatóak a számlázás során a FAD és a F.AFA áfakódok?
 
Fontos, hogy nem alkalmazhatóak a FAD és a F.AFA áfakódok, ha a számla befogadója belföldi vagy külföldi magánszemély. Azonban az adószámot nem szabad összekeverni az adóazonosító jellel! Szóval nem szabad feltüntetni a számlán a belföldi magánszemély adóazonosító jelét. Továbbá akkor sem használhatóak a FAD és a F.AFA áfakódok, ha a vevő olyan külföldi vállalkozás, melynek nincs belföldi adószáma.
 
Mindemellett az említett áfakódok alkalmazásakor nem tüntethető fel a számlán belföldi adószám helyett az EU-s vállalkozások közösségi adószáma vagy a nem EU-s vállalkozások adóregisztrációs száma. A számlázást megkönnyíti a Billingo számlázó, mely napi szinten követi a jogszabályváltozásokat.
 
A fordított adózás nem alkalmazható, ha a teljesítés helye nem belföld
 
A fordított adózás nem alkalmazható, ha az Áfa tv. szerint a számlázott ügylet teljesítési helye nem belföld. Az ügylet teljesítési helyének meghatározásában az Áfa tv. II. fejezete nyújt segítséget. Továbbá a fordított adózás csak akkor alkalmazható, ha mindkét fél rendelkezik belföldi adószámmal, vagyis a számla kiállítója és befogadója is belföldi adóalany.
 
Fontos, hogy az Áfa tv. 142. §-ában foglalt szabályok alkalmazásakor egyik fél sem lehet alanyi adómentes státuszú. Ez azt jelenti, hogy alanyi adómentes vállalkozás nem alkalmazhatja a fordított adózás szabályait, nem állíthat ki fordított adózás szerinti bizonylatot.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek