Milyen bért kap ma átlagosan egy építőipari szakmunkás Magyarországon?

iho.hu   ·   2024.10.25. 20:18
kecskemetallas.hu

Az építőipari szakmunkások iránt még mindig igen nagy a kereslet hazánkban is, a fizetések pedig jellemzően régiónként változnak, de óriási különbséget nem feltétlenül lehet észrevenni az egyes cégek által fizetett bérek között.

Ha építőipari szakmunkásként állást keresünk, érdemes a kecskemetallas.hu oldalán szétnézni, a link oda navigál. Célszerű gyakran nézetegni az álláskereső portálokat, ha minél jobb álláslehetőséget szeretnénk találni.

Burkolók és kőművesek helyzete hazánkban

Rengeteg szakmunkás vándorolt külföldre a jobb munkalehetőség és magasabb bérek reményében, de már itthon is látszik a bérszint javuló tendenciája ebben az iparágban. Az ingatlanpiac fellendülése óta folyamatosan keresnek a kivitelező cégek burkolókat és kőműveseket, a hazai átlagbér pedig jellemzően 350 000 és 550 000 Ft között alakul.

Ez természetesen függ a szakember szakmai tudásától és tapasztalatától, valamint a vállalkozás anyagi helyzetétől és az elvégzendő munka típusától is. Mint sok más területen, itt is igaz, hogy a dunántúli régióban az átlagbér felső értékéhez közelítenek a fizetések, míg a keleti régióban inkább az alsó értékhatárhoz közelítő bérek jellemzőek.

Villanyszerelők 

A másik nagyon keresett szakma hazánkban a villanyszerelő, akinek a fő feladata rendszerint a kivitelező cégeknél az épületek elektromos rendszereinek kiépítése vagy adott esetben átépítése. Az átlagos havi bére egy villanyszerelőnek ma Magyarországon körülbelül 400 000 és 600 000 Ft között mozog. Ez függ a szakmai tudásától, a tapasztalataitól és a projekt típusától is. 

Tetőfedő szakemberek

Az ácsok, tetőfedők bére az utóbbi években emelkedett, jelenleg inkább stagnáló fázisban van. Egy ács munkabére hazánkban ma jellemzően 350 000 és 500 000 Ft között alakul, értelemszerűen itt is régiónként eltérések mutatkozhatnak. A bonyolultabb megoldással kivitelezett tetők esetén – például okosházak zöld tetői – már sokszor speciális szaktudás is szükséges, ez esetben a bér is magasabb a szakmai tapasztalatnak és a tudásnak megfelelően.

Víz- és gázszerelők fizetései

A víz- és gázvezetékek, valamint a fűtési rendszerek telepítése az épületek üzemeltetéséhez kulcsfontosságú, így ilyen szakemberekre egészen biztosan mindig szükség lesz. Ezen szakemberek feladatai közé tartozik például a csőhálózatok és a fűtési rendszerek kiépítése, de sokszor a hőszivattyúk és a klímaberendezések telepítése is. Havonta körülbelül 400 000 és 650 000 Ft közötti fizetést visznek haza, ami nagyban függ a cég által vállalt projektek nagyságától is. 

Megállapítható, hogy az ingatlanpiac felélénkülése a hazai építőipart is magával húzta felfelé, ennek köszönhetően a bérek is növekedésnek indultak az utóbbi években. Azonban messzemenően nem érték el még a nyugati országokban fizetett béreket, de ez sajnos nem csak az építőiparra igaz hazánkban. Az viszont biztos, hogy ezen a területen mindig találhatunk viszonylag jól fizető, stabil álláslehetőségeket az országban.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek