Milyen deszkát használjunk?

iho   ·   2019.11.13. 09:28

(x)

Milyen deszkát válasszunk?

A deszkákat burkolásra, bútorkészítésre, dobozok, ládák kivitelezésére és belsőépítészeti munkáknál is használhatjuk. Deszka és deszka között árban, méretben, színben is sok különbség lehet, ezért ha például online rendelünk, érdemes meggyőződni arról, hogy jól választottunk.

A legolcsóbb, gyalulatlan deszkákat általában építkezések ideiglenes támaszelemeiként, ládák, raklapok alapanyagaként hasznosítják. Ezek a deszkák általában valamilyen folyamat melléktermékei, esetleg rosszabb minőségű, csomókat, repedéseket tartalmazó maradékok. Sok célra használhatjuk őket, de ha igazi sikerélményt szeretnénk elérni, érdemes minőségibb alapanyagot keresni.

Gyalulatlan deszkák

A gyalulatlan, gyakran B minőségűként jelzett faanyagot általában az építkezéseken használnak. Ha a szerkezet, amit kivitelezni szeretnénk, nem lesz látható, hanem például burkoljuk valamivel, ezek a deszkák költséghatékony megoldást jelenthetnek. A gondosan válogatott B minőségű faanyagból készülhet ágyrács, kutyaól, de akár gyerekját is. Ahol nem fontos, hogy a fa kifejezetten szép legyen, nyugodtan engedhetünk egy kicsit a minőségből.

Ezeknél a deszkáknál fontos, hogy körültekintően válogassunk. Érdemes a faanyagot felhasználás előtt még szárítani. Ha tartószerkezetet építünk, vagy precízen méretre vágott anyaggal kell dolgoznunk, mindenképpen ellenőrizzük, hogy a deszkák teljesen egyenesek-e, és nincsenek-e zavaró görcsök és csomók azokon a részeken, ahol vágni szeretnénk.


A siker kulcsa: szárított, gyalult deszkák

A legtöbb szakmában a kezdőket inkább olcsóbb anyagon gyakoroltatják. Az asztalos iparban viszont ez másképpen működik. A Káplár fatelep a fával ismerkedőknek a szárított, gyalult deszkát ajánlja. Az ilyen deszkák esetében ugyanis:

  • Biztosak lehetünk benne, hogy a fa már nem deformálódik utólag a száradás miatt.
  • Nagyon szép és látványos eredményt érhetünk el.
  • Pontos méretezéssel, kockázatmentesen dolgozhatunk.

Ha megfeleő ár-érték arányban választunk faanyagot, elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket, és komoly sikerélményt tudhatunk magunkénak viszonylag kis gyakorlattal is. Ha épp csak ismerkedünk az asztalos munkákkal, érdemes otthon egy kisebb készletet tartani jó minőségű alapanyagokból, így bátran kísérletezhetünk, sőt, akár ajándékot is készíthetünk.

Kapcsolódó hírek