Minden idők legjobb novembere Ferihegyen

iho   ·   2014.12.11. 17:30
cim1

Nagyot lépett előre Magyarországon a légiforgalom az év utolsó előtti hónapjában. A budapesti repülőtér termináljain közel 700 ezer utas fordult meg novemberben, ami abszolút rekordnak számít az évnek ebben a hónapjában. A Budapest Airport éves forgalma decemberben várhatóan eléri és meghaladja a 9 millió utast, hangzik a reptérkezelő szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye.

Egész pontosan 689 727 utas érkezett vagy indult a budapesti repülőtérről novemberben – ez derül ki a legfrissebb forgalmi statisztikából. Előző év novemberéhez képest ez 7,9 százalékos növekedést jelent, az egész évet tekintve pedig 7,2 százalék a bővülés. Nemzetközi összehasonlításban a Budapest Airport forgalma idén jóval az európai átlag felett növekszik, messze megelőzve a régió többi repülőterét (Bécs, Prága, Varsó), ahol a bővülés mértéke 1-3 százalék közötti, vagy éppen csökken.

Az utasforgalom mellett a repülőgépmozgások (fel- és leszállások) száma is nőtt, igaz, szerényebb mértékben: novemberben 4,7 százalékkal, egész évre vetítve pedig 2,7 százalékkal több repülőgép fordult meg Budapesten. Ez egyben azt is jelenti, hogy a légitársaságok még tovább tudták javítani a hatékonyságukat, vagyis a repülőgépek telítettségét (ún. load factor), ami átlagosan 76,5 százalék volt novemberben.

A városok rangsorát nem meglepő módon toronymagasan London vezeti, ide öt légitársaság is indít járatokat, az utasok pedig négy repülőtér közül választhatnak. Az ezt követő sorrendben viszont Párizs feljött a második helyre, Brüsszel, Frankfurt és Amszterdam előtt. A Párizs és Budapest közötti utasforgalom csak egy kicsivel előzte meg a brüsszelit, de ebből is látszik, hogy a Transavia France idén elindított járata Orly repülőtérre, illetve az Air France jelentős utasszám-emelkedése elég volt ahhoz, hogy a francia főváros stabilan megszerezze a második helyet.

„Várhatóan a december folyamán érjük el a 9 milliós álomhatárt, ami történelmi pillanat lesz a budapesti repülőtér életében, hiszen az eddigi legforgalmasabb évünkben, 2011-ben „csak” 8,9 millió utasunk volt” – jelentette be Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója. Hozzátette: „A dinamikusan növekvő utasszám is jól mutatja, hogy Budapest és Magyarország egyre vonzóbb turisztikai és üzleti központ. Légitársasági partnereinkkel közösen azon dolgozunk, hogy az eddig elért eredményeket tovább javítsuk és megmutassuk, hogy Budapest a régió legizgalmasabb városa turisztikai és gazdasági szempontból egyaránt.”

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Kapcsolódó hírek