Minden képzeletet felülmúlt a sportfogadás iránti érdeklődés

iho   ·   2020.12.16. 18:40
iho_1_cikk_pixabay.com

2019-ben az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. több mint félezer milliárd forintos nettó árbevételének a közel ötven százalékát, tehát több mint 250 milliárd forintot tett ki a sportfogadás. A szakértők szerint ez még idén egy-két százalékponttal növekedhet.

Az online sportfogadás és online casino rajongóinak száma nemzetközileg és hazai szinten is évente növekszik, ezzel együtt nő a szektorban forgó pénzmennyiség is, különösen a nagy érdeklődésre számot tartó nemzetközi sportesemények ideje alatt. Európában a máltaiak a legaktívabb sportfogadók, majd az írek, a ciprusiak és a románok következnek. Az európaiak tehát egyre többet költenek sportfogadásra és szerencsejátékra, ráadásul van olyan ország, ahol alig pár év alatt közel ötszörösére nőtt a sportfogadási szolgáltatást kínáló irodák száma is. Nem túlzás tehát kijelenteni, hogy gyakorlatilag annyi szolgáltató van a szektorban, hogy a felhasználóknak szinte csak annyi a dolguk, hogy kiválasszák a számukra leginkább tetsző megoldásokat kínálókat.

A profit nagy része az állami vállalatnál realizálódik

Ahogy például Romániában, úgy Magyarországon is az állami sportfogadási vállalat diktálja a tempót. A Szerencsejáték Zrt. 542,6 milliárd forint árbevételt, több mint 27,5 milliárd forint adózott eredményt és 25,5 milliárd forintos adózás előtti eredményt ért el a 2019-es esztendőben. Elemzések szerint az embereknek több a pénze szerencsejátékra. De nem elhanyagolható az sem, hogy a vállalat idén növelte a hatékonyságát, illetve különböző fejlesztéseket vezetett be. A koronavírus-járvány első hulláma után, a sportvilág újraindulásával például a kétharmad-egyharmados megoszlás a jellemző a hagyományos Tippmix javára, de az online TippmixPróban rejlő növekedési potenciál is változatlanul megvan. Mint azt a szakértők mondják, a társaság átlagosan 5 százalékponttal emelte meg az idén a TippmixPrón elérhető oddsokat, aminek köszönhetően az egy mérkőzésre beérkező százegységnyi tétre eső nyeremény-visszafizetési arány a korábbi 90-ről 95-re nőtt. A szakértők szerint ezzel a húzással azokat a játékosokat is megnyerte magának az állami cég, akik eddig elsősorban a hazai engedéllyel nem rendelkező, jellemzően külföldi tulajdonban lévő fogadási portálokat részesítették előnyben.

Élesedő verseny: jön fel az e-sport-fogadás

A Szerencsejáték Zrt. sportfogadási üzletágának egyre inkább meghatározó szektora az e-sport-fogadás, amelynek a hosszú távú piaci potenciáljáról még korai lenne beszélni, de középtávon az biztosan kijelenthető, hogy a szegmens teljes forgalmának a 10 százalékát, tehát éves szinten mintegy 25 milliárd forintot hozhat a konyhára. A rendszeresen fogadók közül sokan egyfajta kiegészítő termékként tekintenek az e-sportra, amely ezáltal a szerencsejátékban érdekeltek körének bővítésére is alkalmas lehet. Az eNET internetkutatással és tanácsadással foglalkozó cég megállapítsa szerint 3,6 millióan követik nyomon az e-sport eredményeket, a játékosbázis pedig körülbelül 540 ezer főre tehető. Ugyancsak bizakodásra adhat okot, hogy két hónappal az e-sport-fogadás magyarországi bevezetését követően rögtön 6-7 százalékon állt a szektor, ahogy az is fontos mutató lehet, hogy volt olyan hét, amikor a jégkorongot és a teniszt megelőzve a harmadik helyet kaparintotta meg sportági bontásban.

(Nyitókép: pixabay)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek