Mindenki a Balatonon hajózott

MTI/iho   ·   2014.09.21. 14:10

A személyhajók forgalma például tizenkilenc százalékkal nőtt az augusztus végi adatok szerint az egy évvel korábbihoz képest – számolt be Halmos Gábor vezérigazgató, a társaság szezonértékelő tájékoztatóján Siófokon. De vannak még más érdekes számok is: a huszonkét tóparti önkormányzat tulajdonában lévő hajózási társaság menetrendszerinti járatain augusztus végéig 474 ezren utaztak, ami tizenöt százalékkal több, mint az elmúlt évben. A sétahajókat több mint 155 ezren vették igénybe, ami harminckét százalékos emelkedés. A Szántód–Tihany között közlekedő kompon az év első nyolc hónapjában 10,3 százalékkal nőtt a forgalom.

Halmos megjegyezte, a vártnál népszerűbbnek bizonyult a társaság két új gyorshajója, ugyanakkor az esti programhajókon és a németek által kedvelt, hajózással egybekötött túraprogramok iránt 26–35 százalékkal csökkent a kereslet.

A társaság vitorláskikötői üzletágának 3,5 százalékkal nőtt a bevétele. A cég siófoki hoteljében 4,4 százalékkal bővült, a két kempingjében viszont 7,6 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma. Az évente mintegy 2 milliárd forintos forgalmat lebonyolító, tavaly 70 millió forintos nyereséget elérő hajózási társaság bevételei az év első hét hónapjában 4,1 százalékkal emelkedtek.

– Az idei évre, az új tételként jelentkező 40 millió forintos mederhasználati díj megfizetése miatt, csak 30 millió forintos eredményt irányoztak elő a tulajdonosok, amit bizonyosan sikerül felülteljesíteni. A várakozások szerint több mint 80 millió forintos nyereségre lehet számítani – mondta a cégvezető.

A vezérigazgató szerint a hajózási társaság kiugróan jó eredménye több tényezőnek köszönhető: szervezeti változást hajtottak végre, változtattak a reklámstratégián, nem emeltek árakat a hajózási szolgáltatásokban, sőt újabb kedvezményeket vezettek be. Halmos hozzátette, a strandok és kempingek forgalmát tizedelő esős nyári időjárás a hajós programoknak kedvezett, és a Balaton-régió egyre színesebb és színvonalasabb programkínálata is sok vendégeket csábított a vízre. Forgalomnövekedést generált az is, hogy az időjáráshoz rugalmasabban igazodik a társaság, mint a korábbi években, így már kora tavasszal elindította hajóit, és kedvező őszi időjárás esetén október 5., a hajózási szezon hivatalos zárása után is indulnak még hajójáratok.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek