Mindenütt Mikulás

Kadocsa Gyula   ·   2013.12.09. 20:00
00

A szombat reggeli zord időjárás is megemberelte magát, így napközben és vasárnap is kicsalogatta a gyerekes családokat a mikulásnapi különvonatokhoz. A Kismarosról induló első különvonatot vontató Morgó gőzöst egy kis malőr érte: körüljárás közben a váltóról leugorva kisiklott. Az utasoknak nem kellett várakozni, mert Morgó helyére Tóbi ugrott be az ünnepi szereplésre. Nem sokkal később egy traktor segítségével és a Morgó teljes gőzbedobásával sikerült az elbitangolt jószágot visszatenni a vágányra, így a következő fordát már gőzmozdony vitte.

Morgó immár a sínen pöfög, nem pedig mellette<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(a szerző felvételei)

A Hűvösvölgyi Gyermekvasúton az idén sajnos nem jött össze a gőzmozdonyvontatású mikulásvonat, de két dízelgép is: az Mk 45 2002 és az Mk 45 2004 is mikulásruhába öltözve vontatta az ünnepi különvonatokat. Láthattuk a gyermekvasút  frissen átadott kerékpárszállító vagonját és nosztalgiavonatként közlekedett a lillafüredi motorvonat is.

Mikulásvonat a Budai-hegyekben

Különleges időutazásban vehettek részt azok a szerencsés utasok, akik december 6. éjszakába nyúló estéjén a Lanta Kft. által felújított Ikarus 55-ös farmotoros busszal tehettek városnézést az ünnepi díszkivilágításban pompázó Budapesten. Ez a típus ugyan nem városnéző busznak készült, hiszen panorámaablak helyett szinte lőrésszerű kis ablakai vannak, de mindent kárpótol a nosztalgikus hangulat, a süppedő ülések, a herendi porcelán asztali lámpák. Az idegenvezető maga a Mikulás volt, aki egy kis önéletrajzi ismertető után bemutatta Budapest néhány nevezetességét. A nosztalgiabusz a Hősök teréről indulva egészen a Budai Várig, majd vissza vitte utasait, érintve az Andárssy utat, a kiskörutat, a Széll Kálmán teret a Lánchidat, a pesti és a budai rakpartokat, ahol az utasok ismertetőt kaphattak a nevezetes épületek történetéről is.

Faros a Hősök terén Mikulás napján

Természetesen a Batthyány téren egy rövid fotómegállás  erejéig bevárta a fényvillamost is. Visszatérve a Hősök terére szintén lehetőség volt a Millenneumi emlékmű tövében a sokak által legszebbnek mondott típusú busz fotózására. A résztvevők sorszámozott emlékjegyet kaptak. A szervezők reményei szerint rendszeresíteni szeretnék az ehhez hasonló programokat ezzel a „szépséggel”.

Mikulásmozdony a Magyar Vasúttörténeti Parkban

Hagyományokhoz híven idén is Mikulások fogadták a gyermekeket a Magyar Vasúttörténeti Parkban. A különvonatok a Nyugati pályaudvarról indultak a Füstibe. A közel húsz kocsiból álló szerelvényhez két mozdonyra is szükség volt. A vonat egyik végén a Leó, a másik végén pedig a 109,109-es gőzös dolgozott, természetesen mindketten ünnepi díszbe és fénybe öltözve. A hatalmas szerelvény a Parkba nem is fért be egyben, ezért két részre bontva tolták be. A gyerekeket zenés műsor várta. Az ünnep csúcspontja az volt, amikor a fő Mikulás a 27-es zöld gőzössel begördült a színpad elé. Ezután a szorgos manók és a haszontalan krampuszok segítettek abban, hogy mindenki megkaphassa az ajándékát. A Mikulás az idén új otthonában fogadta a fényképezkedni vágyó gyerekeket, egy pőrekocsira épített igazi Mikulás-szobában.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek