Mindig magasabbra!

MTI/iho   ·   2023.04.11. 15:00
kolozsvár_avramjanku

Bővíteni kell az egyre nagyobb forgalom miatt a kolozsvári légikikötőt. 

Erdély legnagyobb és Románia második legnagyobb repülőterén évek óta gondot okoz a zsúfoltság. Ezúttal elsősorban az induló külföldi járatok utasterminálját növelik, 7200 négyzetméterrel, és két új beszállókaput is nyitnak, illetve a gépek parkolóját is megnövelik kilencezer négyzetméterrel. Új beszállókaput nyitnak ugyanakkor az induló belföldi járatok számára is, melyek száma szintén megnőtt az elmúlt időszakban. A mostani bővítés átmeneti megoldás, a repülőtér vezetése hosszabb távon újabb utasterminált építene – idézte a Monitorul de Cluj hírportál David Ciceo reptérigazgatót.

A kolozsvári repülőtér vezetősége nemrég közölte, hogy az utasforgalom az első negyedévben meghaladta a járvány előttit: mintegy 600 ezer utas fordult meg a légikikötőben, hat százalékkal több, mint 2019 azonos időszakában, és 80 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Számításaik szerint májusban elérhetik az egymillió utast, egy hónappal korábban, mint tavaly. A légikikötőben 2022-ben 2,26 millió utas fordult meg, idén a hárommilliót is meghaladja majd számuk. A kolozsvári repülőtérről kilenc légitársaság üzemeltet járatokat több mint ötven úti célra. A nyári idényben újabb járatok indítását tervezik, és a meglévők is gyakrabban közlekednek majd. Magyarországról – a BUD-ról – a közelmúltban az Aeroexpress Regional indított hétfőn, szerdán és pénteken rendszeres járatot a kincses városba. Az utat Embraer EMB-120ER Brasilia típussal repülik. 

A kapacitásbővítő beruházás értéke 365 millió lej (28 milliárd forint), ebből 129 millió (9,8 milliárd forint) az uniós finanszírozás.

(fotó: Kolozsvári Avram Iancu Nemzetközi Repülőtér/Facebook)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek