„Mit sütsz, kis szűcs?”

iho   ·   2019.10.13. 01:30

Nem. Sajnos most nem süteményes receptekről lesz szó. Sokkal inkább egy olyan problémáról, amely valamennyi pékséget érint. A sütőiparban ugyanis fontos, hogy az elkészült finomságokat megóvjuk a különböző fertőzésektől, szennyeződésektől. A legtöbb esetben a penésszel gyűlik meg a bajunk, hiszen a levegőben milliószámra szállnak a penészgombák spórái.

Az UV-C lámpás technológia azonban megoldást nyújt a problémára. Lássuk, hogyan!

Mi is az a germicid lámpa?

A lámpa sugárzása 253,7 nm-es sugárzással pusztítja el a légtérben szálló mikrobákat, amiket kizárólag csak ilyen sugárzással lehet kiiktatni. Folyadék kezelésére szintén hatékony. Előnye még, hogy környezetbarát, ugyanis semmilyen vegyszert nem tartalmaz, nincs mellékterméke, ezenkívül nem lehet túladagolni, és nem ártalmas a termékre sem!

Mit hallottál a csírátlanításról?

Tudtad, hogy az élelmiszeriparban óriási jelentősége van a raktárak és az üzemek megfelelő mikrobiológiai szintjének a fenntartásának?

A falra szerelhető lámpatestben működő, UV-C sugárzású lámpa rendszeres használatával a helyiségek légtere és felülete is csírátlanítható. Raktárban állandóan működtethető, míg üzemhelyiségekben inkább éjszaka, amikor senki nincs ott. Ha nagyon szükséges, védőszemüveggel egy időre be lehet menni a helyiségbe, de ha hosszabb ideig tartózkodnál ott, kénytelen leszel az ajtó nyitását érzékelő kapcsolóval lekapcsolni az UV lámpát.

A légtér kezelés készülékei

Mivel termelés közben nem használhatóak a lámpák, ekkor a légtér kezeletlen. Tehát a bekerült kórokozó szabadon szaporodhat, fertőzhet a következő csírátlanítási ciklusig.

A hatékony kezelés érdekében három berendezés is alkalmazható:

Az UV4AIR Duct, az UV4AIR Simple, illetve az UV4AIR Active. Mindegyik más-más tulajdonságokkal rendelkezik, azonban mind zárt rendszerű, így a sugárzás nem veszélyezteti a környezetet.

Munkafolyamatokra szabott technika

A konkrét munkafolyamatokhoz speciális, egyedi tervezésű, a gépsor egyes szakaszain jól alkalmazható UV készülékre van szükség. Például egy szeletelőgép esetében a vágókések felülete kezelhető UV-C besugárzással.

Ha csomagolás előtt sikerül kezelni egy terméket, akkor az meghosszabbíthatja annak eltarthatósági idejét.

A sütés utáni várakozási idő kritikus a fertőzések szempontjából. Erre kialakítható egy külön terem, ahol a falakra körben felszerelt germicid lámpák garantálják a csíramentes teret. Az „UV-teremben” a cél nem a termék egyedi kezelése, hanem a légtér csíramentesítése, így sűrűn megrakott polcos kereteken is pihenhet az áru.

Alkalmazása csökkenti a selejtet is!

Ha kisült végre a cipó, és megóvnád a minőségét, akkor ismerd meg jobban a Hollandimpex Kft. légkezelő berendezéseinek „receptjét”!

Kapcsolódó hírek