Mobileszköz alapú integrált vasúti teherkocsi követési információs rendszer

iho/vasút   ·   2021.11.13. 18:00

A Pegaconsult Kft. 240,25 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék” című pályázati kiíráson, a Széchenyi 2020 program keretében. A projekt során kifejlesztésre került egy, a vasúti közlekedésben alkalmazható OCR (szövegfelismerő) alapú informatikai szolgáltatás, amely egy Android alapú mobil alkalmazásból és egy hozzá kapcsolódó webes felületből áll, mely képes rögzíteni a vasúti teherkocsik pályaszámát.

A Pegaconsult Kft. egy 100 százalékban magyar tulajdonban lévő cég és már több mint tíz éve végez tanácsadói, fejlesztői, rendszerszervezői tevékenységet az informatika terén. Főbb tevékenységi területe a közlekedésinformatika, azon belül is a vasút informatikai rendszerek fejlesztése. Az elmúlt években a cég olyan vasútinformatikai szoftverek fejlesztését valósította meg, melyek hatékonyan támogatják a hazai vasút minden szereplőjét.

Fejlesztései során a Pegaconsult Kft. mindig új és hatékony technológiák alkalmazására törekszik, ezáltal is megkönnyítve a felhasználók mindennapi munkáját. Jelen projekt keretében egy már ismert és meglévő technológiát, az OCR szövegfelismerő rendszert vette alapul, mely egy digitális fényképezőgép által készített képet képes elektronikusan szerkeszthető szöveggé alakítani. A fejlesztés eredményeként kifejlesztett szolgáltatás hozzáadott értéke az okostelefon, mint új típusú platform szolgálatba állítása, amely olcsón, könnyen és univerzálisan használható. Nem igényel telepített infrastruktúrát, így lehetővé teszi a gyorsabb és pontosabb adatbevitelt, felváltva ezzel a jelenleg sok esetben papír alapú, manuális adatrögzítést. Az Android alapú mobil applikáció segítségével a felhasználók egyszerűen rögzíthetik a vonatok szükséges adatait, melyeket a központi szolgáltatás felé továbbítanak.

A fejlesztés megvalósítására a cég balatonvilágosi telephelyén került sor. A projekt 2021. szeptember 2-án sikeresen lezárult és elkészült a pályázatban vállalt, Mobileszköz alapú integrált vasúti teherkocsi követési információs rendszer.

A fejlesztésnek köszönhetően a korábbi munkahelyek megőrzésén túl további hét új munkahely létesülhetett.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek