Mobiltelefon a Boeingtól?

iho/repülés   ·   2012.04.13. 10:01

Az első pillantásra eléggé meglepő hírt Roger Krone, a Boeing Network and Space Systems vezetője jelentette be. Nem közismert, de a repülőgépek mellett a Boeing a kommunikációs piac egyik nagyon fontos szereplője is, csak éppen az átlagos újságolvasó inkább a 737-esekkel találkozik többet.

A tervezett okostelefon a Google Android operációs rendszert futtatja majd és alkalmas lesz titkosított kommunikációs csatornák használatára is. A bejelentésben elhangzott, a tervezési fázis már a végénél tart. Így a Boeing-mobil 2012 második félévében a piacra kerülhet. Persze a készüléket nem a lakossági piacra szánják: a speciális szoftveres és hardveres megoldásokat alkalmazó, a titkosított kommunikáció szigorú előírásainak megfelelő telefonok ára a vetélytársaknál is 15-20 ezer dollár – készülékenként. Ezt az árat a Boeing szeretné lejjebb vinni saját készülékeinél, de bevallottan nem a tömegpiacon is elfogadható szintig. Azaz a Boeing készüléke nem az iPhone-nal vagy a BlackBerryvel fog versenyezni. A telefonokat a védelmi, a hírszerzési-felderítési és a vállalati piacra szánják.

A felhasználók a védett, vállalati-szervezeti titkosított kommunikáció mellett igénylik a megszokott alkalmazásaikat is: ezért kerül a telefonra a Google Android operációs rendszer. Az viszont még kérdés, hogy a telefon a Boeing nevével jelenik majd meg, vagy egy másik cégnek szállítja majd be az amerikai nagyvállalat, mint az a mobilpiacon megszokott. Az esetleges partnerek nevéről nem volt hajlandó beszéni a Boeing.

Kapcsolódó hírek