ModellissZimo

Joó Ferenc   ·   2012.04.23. 11:00
zimo400

Hogy aztán mitől olyan ej-haj, de nagyon jók – teszem azt – a Zimo termékei, azt majd megmondják a szakma bölcsei. Mindenesetre én a kerti vasút építése révén kerültem elsősorban kapcsolatba az osztrák cég dekódereivel.

Az egyik ilyen ketyere ráadásul a H0 méretű MX630-as, ami egy amerikai caboose kocsiban funkciódekóderként szolgál – szigorúan relékkel üzemeltetve a 20-24 Volttal működő világítást és a kémény alá szerelt füstgenerátort.

Ezt az apró (mindössze 20×11×3,5 milliméter nagyságú) dekódert elemezgetve fedeztem fel, hogy újabb testvérei (MX631 és felfelé) két további kimenettel is rendelkeznek, ahová közvetlenül lehet rákötni alkalmas kondenzátorokat, bármiféle egyenirányító dióda vagy ellenálás nélkül. Ez igen hasznos lehet az olyan elektronikai antizsenik számára, mint amilyen én is vagyok. Aki viszont jobban ért a témához, annak nem biztos, hogy posztommal újat mondok.

A picinyke MX630-as az ülő figura alatt, a fal mellett látható a gyári védőcsomagolásában<br>(fotók: Joó Ferenc)

A dekóder közelebbről

A lényeg, hogy a könnyen koszolódó kerti vasúti vágányzaton üzembiztosabb lesz a vasút, mert a folyamatos áramellátást biztosító kondenzátor védi a dekódert is és jó eséllyel megszünteti a belső világítás áramkimaradások miatti vibrálását.

A jobb áramfelvétel érdekében amúgy a kocsi kerékpárjait gördülőcsapágyasra cseréltem. Ezeket az amerikai eBayen megvásárolva szállítással együtt már kerékpáronként ezerhatszáz forintért be lehet szerezni, ami a H0 mérethez szokottak számára borzasztóan drágának tűnhet, de jó tudni, hogy az LGB-nél egy sima fém kerékpár (tehát amelyen a keréktárcsák fixen rá vannak húzva a tengelyre) ennek mintegy kétszeresét kóstálja.

Az egymáshoz képest elfordulni képes tárcsákkal rendelkező gördülőcsapágyas kerékpárak ezen felül természetesen csökkentik a vontatási ellenállást is, azaz mozdonyunk kisebb erőfeszítés árán is képes elhúzni ugyanazt a szerelvényt. A sokaknál alkalmazott 600 mm-es sugarú kerti vasúti ívekben pedig kifejezetten jól jön, ha a csúszó-súrlódó kerekek nem koptatják a síneket és nem terhelik a vontatójármű-állományt.

A caboose kocsi összeszerelt állapotban

Visszatérve az elektronikára, a Zimo egyik új termékére szeretném felhívni a hazai modellezők figyelmét. Ez a H0 méretarányban vagy akár a kerti vasúthoz is egyaránt használható MXULF programozó készülék, amely mellesleg alkalmas egy vonat vezérlésére is.

Egy jobbfajta hangdekóder áráért megkapható ez a műszer, amely segítségével számítógép nélkül olvashatjuk és programozhatjuk a dekódereket, akár hangfájlokkal is. Minderre pedig az MXULF USB-csatlakozója teremt alkalmat. Ráadásul, egy tekerős tárcsa segítségével a ketyere képes az új funkciókkal felvértezett mozdony közlekedtetésére a programozó vágányon (vagy bármely szakaszolásmentes pályán).

Maga az MXULF (forrás: huebsch.at)

Megjelent már az MXULF-hoz csatlakoztatható kijelző is, amely segítségével a pendrive-on lévő több fájl közül lehet a feltölteni kívánt hangot választani, illetve vezérléskor a mozdonycímek között is lehet tallózni. Alapesetben ugyanis a programozóval csak úgy tudjuk mozdonyunkat programozni, ha az USB-tárolóra csak egy hangfájl van elmentve.

Mindez pedig lehetővé teszi, hogy kedvünkre cserélgethessük mozdonyainkban a (Zimo-) hangokat, illetve az otthon átprogramozott vagy újonnan elkészített hangfájlokat is egyszerűen feltölthessük a megfelelő dekóderre. Nem kell már laptoppal szaladgálni a kertbe hangdekódert programozni, vagy a mozdonyokat a garázsból becipelni a számítógépszobába, hogy frissítsük a dekóder szoftverét!

És ez itt nem a reklám helye akart lenni, egyszerűen csak egy – szerintem praktikus – alternatívát mutatok be az egyéb hangdekóder-programozási lehetőségek mellett. Használtam például az ESU LokProgrammerjét is, ahol mindig galiba volt a sok vezetékkel és azzal, hogy a programozósínt a számítógép mellett az asztalon kis méretű szabad felületére kellett pakolni, ha nem tudtam a számítógépet a terepasztal közelében elhelyezni.

A programozó működési elve hangfeltöltés üzemmódban (forrás: zimo.at)

Az MXULF elvileg februárban került a boltokba, de jelenleg egyetlen webshopban sem találtam meg készleten, mindenhol csak utánrendelni lehet. Ráadásul a Zimo folyamatosan fejleszti a készüléket, vértezi fel újabb és újabb funkciókkal. Ezek az első szériára is rátölthetőek USB-n keresztül, így ha valakinek módja van rá, már most beszerezheti programozó-vezérlő készülékét, nem fog rosszabbul járni.

Már csak a hangkészítő program kezelését kellene megtanulnom, hogy legyárthassam a saját, egyedi hangfájlokat, amelyeken tényleg úgy duruzsol a Nohab, ahogyan mi, magyarok ismerjük! :-)

Kapcsolódó hírek