Műholdakat indíthatnak a Gripenekről

iho/repülés   ·   2024.07.29. 15:55
Saab JAS-39 Gripen

A svéd légierő Saab JAS-39 Gripen könnyű vadászbombázó repülőgépeinek új alkalmazási területét vizsgálják: nanoműholdak indítását alacsony Föld körüli pályára. 

Ella Carlsson ezredes, a svéd légierő, a Svenska flygvapnet űrosztályának vezetője az Egyesült Királyságban, a Farnborough Airshow-n tárgyalt a projektről. Carlsson szerint az ötlet az ukrán űrügynökség volt tisztviselőjétől származik, aki 2022-ben fejtette ki, hogy a repülőgép-alapú műholdak felbocsátása előnyös lehetett volna a honvédelem szempontjából az oroszok az ukrajnai inváziójának megkezdése előtt.

A Project Stella néven futó elképzelést a stockholmi Királyi Technológiai Intézet (Kungliga Tekniska högskolan, KTH) gondozza. A KTH előzetes megállapításai arra engednek következtetni, hogy egy vadászgépről, a levegőből indított rakéta körülbelül két kilogramm tömegű nanoműholdat tud alacsony pályára állítani. Ugyanakkor további elemzésekre van szükség annak megállapítására, hogy a Gripen biztonságosan megteheti-e ezt.

A vadászgépek használata műholdak felbocsátásához nem új keletű fogalom. Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege (Defense Advanced Research Projects Agency, DARPA) még 2011-ben kötött 104 millió dolláros szerződést a Boeinggel e képesség fejlesztésére. Az F-15E Strike Eagle az erre a célra történő alkalmazására vonatkozó tervet azonban 2015-ben törölték. Franciaország és Olaszország is megvizsgált hasonló ötleteket a Dassault Rafale és a Eurofighter Typhoon alkalmazásával.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek