Múzeumpedagógiai élményutazásra hívja az érdeklődőket a Közlekedési Múzeum

iho/közút   ·   2022.12.16. 15:00
22808_DSCF7398_221215

Egy stílusosan feldíszített Ikarus 66-ossal lehet utazni egy majdnem egyórás kört a főváros legszebb részein.

Új programmal várja az érdeklődőket a téli időszakban a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum. A Mozgó Múzeum elnevezésű nosztalgiautazás során az érdeklődők az intézmény 1970-es évekből származó Ikarus 66-os buszán járhatják be a főváros legszebb helyeit, eközben pedig zenék és ismeretterjesztő anyagok segítségével tudhatnak meg többet a járművel kapcsolatos tényekről, adatokról, érdekességekről, illetve a korszak világáról. A busz a programra egyedi díszkivilágítást is kap.

A városligeti Műjégpálya előtti tér lesz a járat fel- és leszállási állomása (fotók: Vörös Attila)

Az 1960-as években a fővárosi tömegközlekedés súlyos kapacitáshiánnyal küzdött, erre a problémára született válaszként az Ikarus 66-os széria, amelyet városi-elővárosi közlekedésre fejlesztettek ki. Az autóbusz a „faros” becenevet kapta, mely elnevezést valószínűleg a jármű jellegzetes farmotoros elrendezése ihlette. A Közlekedési Múzeum Ikarus 66-osa az utolsó tíz legyártott példány egyike volt, 1973-ban helyezték üzembe és egészen 1983-ig közlekedett, ezután egy méhész használta. Az intézmény 2016-ban vásárolta meg az autóbuszt, amely aprólékos és hiteles restaurálása után visszanyerte eredeti állapotát, üzemképességét, illetve az oldtimer minősítést is megkapta. 

A múzeumpedagógiai élményutazás először december 17-én 18:30-kor, majd legközelebb december 28-án, 29-én és 30-án, illetve januárban minden szombaton és vasárnap indul, naponta három alkalommal, 16:00-kor, 17:15-kor és 18:30-kor. A nosztalgiabusz a Városligeti Műjégpálya bejáratával szemben, a Műcsarnok mellől indul, és ugyanoda érkezik vissza, a főváros kedvelt részeinek érintésével. A busz indulási és érkezési pontja azonos, csak itt lehet fel-, és leszállni. A program forgalomtól függően körülbelül 50 perc hosszú.

Múzeumunk a program keretében egy napra vendégül látja a Rétközberencsi Mesevár Óvoda gyermekeit és dolgozóit. A szabolcsi település óvodájának gyermekeit saját Ikarus buszunkon tervezzük szállítani a fővárosba, ahol a múzeumpedagógiai foglalkozáson túl, egyéb élményekkel és programokkal is készülünk számukra. 

A múzeumpedagógiai utazásokra a jármű befogadóképességének megfelelően korlátozott számban érhetőek el jegyek. Ezek elővételben, online a jegy.kozlekedesimuzeum.hu oldalon vásárolhatóak meg. A programról további információk elérhetőek a mozgomuzeum.hu oldalon.

Amennyiben a jegyvásárlók létszáma indokolja, a Múzeum másik nosztalgiabuszt, egy Ikarus 311-est indít a megjelölt időpontban a múzeumpedagógiai élményutazáson.

Dr. Schneller Domonkos, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója avat be a részletekbe a sajtótájékoztatón

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közút Automobil

Márpedig a karaván halad

iho.hu   ·   2024.07.14. 08:00

Kimagasló mértékben és minőségben bővül a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum gyűjteménye. A múzeum legújabb műtárgyai közé tartozik egy ritka Warszawa vágánygépkocsi, egy Pink Floyd különkiadású Volkswagen Golf III-as, egy Ikarus 405-ös és egy Ikarus 260 CNG-autóbusz.