Négy év után újra: vulkánveszély Izlandon

Trautmann Balázs   ·   2014.08.24. 08:45
hamu_0

Az izlandi meteorológiai szolgálat szombaton jelentette be, hogy a Dyngjujokull-gleccser alatt kisebb, lávafolyammal is járó vulkánkitörést észleltek. Ennek megfelelően a legmagasabbra, vörös fokozatúra emelték a vulkánkitörés repülésre gyakorolt hatását figyelő riasztást. A vörös fokozatot akkor használják, ha komoly hamufelhővel járó kitörés történt vagy ennek veszélye igen magas.

Emlékezetes, 2010. április 14–20. között az izlandi Eyjafjallajokull kitörésével kialakult hamufelhő borította be Európa nagy részét, óriási fennakadásokat okozva a légiközlekedésben. A járatok leállásából eredő problémák közel tízmillió utast érintettek és 1,7 milliárd dolláros kárt okoztak a légitársaságoknak és a légiközlekedés többi résztvevőjének. A járatok 48 százalékát törölték, ez nagyjából 107 ezer járatot jelentett.

Az AVOID hamuészlelő infravörös érzékelőrendszer tesztrepülésre előkészítve egy Airbus A340-es oldalán

Az Eurocontrol bejelentette, hogy készülnek a Bardarbunga kitörésére. Ha a vulkán valóban működésbe lép, akkor a londoni Volcanic Ash Advisory Centre folyamatos előrejelzéseket készít majd a légtérben található vulkáni hamuról, annak várható hatásairól. Ezeket az előrejelzéseket felhasználva dönthetnek az egyes országok légügyi hatóságai a légterüket érintő korlátozásokról, lezárásokról, illetve a légitársaságok járataik törléséről vagy a repülési tervek módosításáról.

Az Eyjafjallajokull kitörése

Az EASA friss biztonsági tájékoztatója felszólítja a légitársaságokat, a nemzeti légiközlekedési hatóságokat, a légiirányítást nyújtó szolgáltatókat, hogy a jelentett izlandi szeizmikus eseményeknek megfelelően készüljenek fel egy esetleges nagyobb vulkánkitörés hatásaira.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek