Nemzeti ünnep Királyréten

Hivert Gábor   ·   2014.03.18. 07:45
00kicsi

A kiadott menetrend szerint a személyvonatok a Kismaros–Szokolya–Királyrét vonalon kétórás ütemben közlekedtek volna, de a vasútüzem úgy döntött, hogy a meghirdetett vonatokon kívül további járatokat is indít, így a csak április 1-jétől közlekedő személyvonatokkal a március 15-i délelőttön órás ütem szerint indultak a személyvonatok.

A helyi kisvasutasok nyelvén 2-es fordában a Börzsöny 2020 Kft. paphegyi műhelyében 2010-ben gyártott Tóbi nevű dízel motorvonat dolgozott. A jármű az ünnep előtti két hétben új festést kapott, így most már illeszkedik a Királyréti Erdei Vasút színstruktúrájába. A Kismarosról 11.00-kor induló mentesítő járaton a motorkocsi még egy királyréti típusterv szerint készült kocsit is felvitt magával.

Tóbi a plusz kocsival Kismaroson<br>(Hatvani Attila felvételei)

A menetrend szerinti járatokon az Mk48 2031 pályaszámú, Lótetű becenevű mozdony kapta a főszerepet. Ez a mozdony is frissen, fiatalosan közlekedett a vonatok élén, ugyanis a paphegyi műhelyben kisebb felújítást végeztek rajta.

Sajnos a Börzsönyben dél környékére elromlott az időjárás, és az egész hetes napsütést követően hatalmas szél kíséretében megjelentek az esőfelhők.  Mivel erről az időjósok is korábban már tájékoztatták az embereket, ezért ez a mostani március 15-e sem tartozott a legforgalmasabb ünnepnapok közé a kisvasút életében.  Azonban azok, akik ellátogattak Királyrétre, sétálhattak egyet a friss levegőn a Királyréti-tó vagy a Bajdázói-tó partja felé, a gyerekek örömmel vették birtokukba a Szénpatak-völgyi nagy játszóteret, és mind a kicsik, mind a nagyok egyformán kipróbálhatták a Királyréti Hajtánypályát.

Szorgalmasan pörgött a saját fejlesztésű motorkocsi

Március 15-étől javultak az átszállási kapcsolatok a Budapest–Vác–Szob nagyvasúti vonal és a kisvasút között. A szobi vasútvonalon Vác állomás átépítése miatt még 2013 decemberében életbe lépett a vágányzári menetrend, amely szerint Budapest–Királyrét irányban tíz perc, Királyrét–Budapest irányban három perc jut a kismarosi átszállásra. A nemzeti ünnepet követően a főbb turisztikai forgalmi iránynak megfelelően a zónázó vonatok mellett rásegítő személyvonatok is közlekednek hétvégeken Budapest és Kismaros között, amelyek jóval kedvezőbb átszállási lehetőséget nyújtanak Kismaroson, és eltérve a korábbi évektől bővült a kínálat is: 8.11 és 11.11 között nemcsak a zónázó vonatokkal, hanem órás ütemben a személyvonatokkal is elérhetjük Kismarost, míg az ellenkező irányban 16.18 és 19.18 között indulnak óránként a rásegítő személyvonatok Budapest irányába.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek